10 20 40 60 cm

mittakaava < 40 cm

         
© Copyright: Billeder:

Wilhelm von Wright: Pohjolan kalat, Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus), Jouko Lehmuskallio

. All rights reserved.

Flodlampret

Lampetra fluviatilis

  • Familie: Lampretter – Petromyzonidae
  • Lignende arter: Bæklampret, Havlampret
  • Størrelse: Havgående form 25-35 cm, max. 40 cm, søform 18-28 cm.
  • Udseende: Flodlampretten er medlem af de kæbeløse fisk og adskiller sig derfor ret meget fra andre fisk. Den har ingen parrede finner, ingen underkæbe, og munden er omgivet af en rund sugekoplignende disk. I stedet for en gællelåge har Flodlampretten en række af 7 små åndehuller lige bag øjet. Munden har færre tænder (bare en enkelt disklignende række) end den meget sjældnere Havlampret. Flodlamprettens tænder er skarpe, Bæklamprettens tænder er ret stumpe. De forskellige lampretter kan bedst adskilles på deres størrelse: Bæklampretten bliver sjældent større end 15 cm, Flodlampretten kommer aldrig op på 50 cm, mens Havlampretter, som er fanget i Finland har været over 50 cm lange. En lille søform af Flodlampretten, som er gået op i floden for at gyde kan være svær at adskille fra en stor Bæklampret uden at undersøge hvor skarpe tænderne er. Den 2-13 cm lange øjeløse larve af både Flod og Bæklampret som bliver fundet i floder og åer kan ikke adskilles uden hjælp af mikroskop.
  • Farver: Farverne er en anden hjælp til at adskille Flodlampret og Havlampret. Ryggen på Flodlampret er ensartet mørkegrå, mens den hos Havlampret er kraftigt plettet. Flodlampret og Bæklampret adskiller sig kun lidt i farven bortset fra at den forrige har mørke pletter og ellers lys bug, Bæklampretten har ingen sådanne pletter.
  • Formering: Efter 2-3 år på havet går Flodlampretten op i floder og åer om efteråret for at gyde. Den holder op med at æde og tilbringer vinteren i floden før den gyder i maj-juni på grusbund i rindende vand. Efter gydningen dør de voksne. Larven tilbringer de første 3-5 år af livet nedgravet i mudderet på bunden og filtrer føden ud af det rindende vand. Så forvandler de sig til den unge form med øjne, en fase der varer omkring 6 måneder hvor de forbliver skjult. Så begynder de at rejse nedad floden til havet. Søformen gennemgår den samme livscyklus bortset fra at de flytter til en større sø.
  • Føde: Suger sig fast til siderne eller gællerne af fisk, hvor den bruger tænderne til at raspe skindet af og æde kødet indenunder.
  • Udbredelse og levesteder: Flodlampret er almindelig langs hele Finlands kyster og floder, der løber ud i havet. Konstruktionsarbejde på floderne har reduceret antallet, dog ikke så slemt som hos andre vandrende fisk. Den stærkeste bestand af Flodlampret lever for tiden i floderne i den østlige Finske Bugt og langs vestkysten. Søformen er fundet i adskillige søer, deriblandt Saimaa, Pyhäselkä, Höytiäinen, Päijänne, Konnevesi og Näsijärvi.
Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi
Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page