© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Angelik

Angelica sylvestris

  • Familie: Skærmblomstfamilien – Apiaceae (Umbelliferae)
  • Højde: 1.5–2 m. Stilken er glat, rødlig.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige). Fem kronblade, 1.5–2 mm. lange, frie, hvide eller grønlige til lyserøde, med en lettere indadbøjet spids. 5 Bægerblade, rudimentære. 5 støvdragere. Støvvejen er formet af to sammenvoksede frugtblade. Blomsterstanden er en stor, mangeblomstret sammensat blomsterskærm. Primær blomsterskærm er halvkugleformet, med 20–40 stråler, mangler dækblade. Sekundære blomsterskærme med ca. ti dækblade og ca. 50 blomstre.
  • Blade: Stængelen er lang, rendet, basen er iøjenfaldende, løst skedelignende. Bladene er store, trekantede, dobbelt- eller tredobbeltfinnede, småbladene er ægformede, spidse, hårløse, og med savlignende kanter.
  • Frugt: En todelt spaltefrugt, 4–5 mm. lang.
  • Vækststeder: Løvskove, frodige moser, forskellige slags kyster, fugtige enge, markkanter.
  • Blomstringstid: juli-august.

Arten Angelica er for det meste høje, flerårige urter. Et karakteristisk træk ved denne slægt er de store, løse skedeblade.

Angelik er flerårig plante, men den blomstrer kun en gang, ofte ikke før den har nået en alder på otte til ni år. Efter blomstring dør den. Angelik trives på fugtige, næringsrige steder. Den har tydeligvis nydt godt af menneskelig aktivitet, så som skovrydning og græsning. Unge skud og blade hos denne art har været benyttet som spinat.

Angelik kan adskilles fra den nært beslægtede Kvan (A. archangelica) på dens hele endesmåblad og furede øvre side af bladstængelen.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page