© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Fladkravet Kodriver

Primula elatior

  • Familie: Kodriverfamilien – Primulaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Kort rodstok, oprejst-skrå, mangerodet.
  • Højde: 10-30 cm. Stilken er et bladløst loddent skaft.
  • Blomstre: Regulær blomsterkrone (actinomorphic), tragtformet, lyst gul, 15-25 mm bred, sammenvokset, smalt rør, fligerne er takkede. Blomsterbægeret er cylindrisk-smalt klokkeformet, børstehåret, fligekanterne er grønne, det er gult imellem fligerne, fligerne er lange, løber ud i spids. 5 støvdragere. Støvvejene er sammenvoksede, enkeltgriflede. Blomsterstanden er en tæt, ensidet, 10-30-blomstret blomsterskærm.
  • Blade: Rosette; stængelen er kortere end bladene, vingede. Bladbasen er almindeligvis elliptisk, løber ud i spids eller ret rund, med rundet spids, kanten er ujævn og skarpt tandet, lodden.
  • Frugt: Cylindrisk, 5-klappet, 11-15 mm lang kapsel
  • Vækststeder: Gårdspladser, parker, bredder. Også en prydplante.
  • Blomstringstid: Maj-juni.

Kodrivere er et godt eksempel på blomsters heterostil. Støvdragernes støvknapper og støvfang i de mest almindelige er aldrig på samme niveau i blomsterkronekransen i finske kodrivere. Blomsten har enten korte støvdragere i midten af blomsterkronens rør og et langt støvfang i blomsterkronekransen, eller lange støvdragere i kransen og et kort støvfang i midten af røret. Meningen med dette arrangement er at sikre krydsbestøvning: pollen hos planter med lange støvdragere ender ikke i blomstens eget støvfang, men rejser hellere med en bestøver til støvvejene hos en plante med lang griffel og vice versa.

Fladkravet Kodriver er en af de første planter til at blomstre om foråret. Slægtens videnskabelige navn er baseret på det latinske ord primus, som betyder først og refererer til den tidlige blomstringstid hos de bedst kendte arter. Arten er almindelig som vild plante i Sydskandinavien, og dens skønhed har også bragt den til finske haver, hvorfra den har forvildet sig ud i naturen.

Selv om Fladkravet Kodriver nemt kan forveksles med Hulkravet Kodriver (P. veris), har dens blomsterbæger grønne kanter og er strammere end hos Hulkravet Kodrivers ret løse, helt gule krave. Et andet kendetegn er formen af bladene: Hulkravet Kodrivers blade er bredest ved basen, mens Fladkravet Kodrivers er bredest i midten.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page