N. alba & N. tetragona N. alba & N. tetragona

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Hvid Nøkkerose

Nymphaea alba

  • Familie: Åkandefamilien – Nymphaeaceae
  • Højde: 0.5–2 m
  • Blomstre: Radiersymmetriske, skålformede, 5–12 cm. brede. Ca. 20 hvide eller sjældent, røde kronblade og fire bægerblade. Blomsterlejet spidser brat imod blomsterstilken. Støvknapperne er dybt gule. Støvvejen er af adskillige sammenvoksede frugtblade.
  • Blade: De flydende blade er 10–25 cm. lange, rundede eller ovale og langstænglede. Mørkegrønne foroven og rødbrune forneden. De nedsænkede blade har kort stængel og et blødt blad.
  • Frugt: Et kødfuldt bær, som ligner en kapsel.
  • Vækststeder: På bløde bunde af damme, søer og langsomt flydene floder.
  • Blomstringstid: juni-august.

Åkanderne (Nymphaea spp. og Nuphar spp.) er iblandt de mest primitive tokimbladede planter. Træk, så som spiralarrangementet og det store antal blomsterblade bliver regnet som tegn på dette. På den anden side repræsenterer de flydende blade et højt niveau af specialisering.

Åkandeblomstre flyder i overfladen, men efter blomstringen snor stængelen sig sammen og trækker blomsten under vandet, hvor frugten udvikles. Når frøene er modnede og frigivet, flyder de op til overfladen igen. Frøene flyder ved hjælp af en luftfyldt frøkappe og bliver udbredt med bølger og strømme. Til slut synker de og spirer i mudderet på bunden.

I Finland er der to Nymphaea arter, N. alba og den mindre N. tetragona. Den Hvide Nøkkerose er delt op i to underarter (ssp. alba og ssp. candida). Ssp. candida er sommetider svær at adskille fra ssp. alba. Dens blomstre er almindeligvis mindre og ikke så synlige som dem hos ssp. alba, som er lidt roselignende med lange og udspredte kronblade. Den rødblomstrede variant er beskyttet i Finland bortset fra på Åland.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page