Malva alcea Malva alcea Malva alcea

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Moskus-Katost

Malva moschata

  • Familie: Katostfamilien – Malvaceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 40-70 cm. Stilken er sparsomt behåret.
  • Blomstre: Regelmæssige, 3-7 cm brede. 5 kronblade, lyserøde, sommetider hvide, hakkede. Blomsterbægeret er 5-fliget. Bibægeret har 3 elliptiske blade. Talrige stilke, stænglerne gror sammen og omringer støvvejen som et rør. Støvvejen er af adskillige sammenvoksede frugtblade. Blomsterne er for sig selv eller i små klynger af bladaksler. Blomsterne lugter let af moskus.
  • Blade: Vekselstillede, stænglede, med akselblade. Bladene er rundeligt femkantede, lyst grønne, (3-)5-7fligede, fligene er 1-2 fjerfligede, tandede.
  • Frugt: Bred, flad, ringlignende spaltefrugt. Delfrugter (frugtblade) er glatte, tæt hårede, hårene er lange og lyse i farven, 1-frøede.
  • Vækststeder: Haver, brakjord, markkanter og enge. Prydplante, efterlandenskaber fra opdyrkning og forvildet.
  • Blomstringstid: Juli-september.

To arter af katostfamilien bliver dyrket som prydplanter på grund af deres smukke blomstre. I Finland trives Moskus-Katost bedst i specielt menneskeskabte miljøer. Arten forekommer naturligt i Midterhavsområdet. I Finland er muligheden for Moskus-Katost til at overleve udenfor velpassede blomsterbede begrænset til de sydligste dele af landet. I den sydvestlige øgruppe og på sydkysten har den overlevet længe i haver tilhørende forladte hytter eller sommetider har den spredt sig omkring blomsterbedene som en engplante. Langtidsoverlevende af disse og få andre forekomster i det indre af Sydfinland er uvis. Hvis klimaet i fremtiden bliver mildere, kan Moskus-Katost blive en etableret del af vores naturlige flora på samme måde som det er sket i hele Midteuropa og i dele af det sydlige Skandinavien.

Moskus-Katost minder meget om Rosen-Katost (M. alcea), som også er en populær prydplante. Disse to arter er ikke nemme at adskille, medmindre de bliver sammenlignet side om side i en have. Arterne kan måske nemmest adskilles ved at sammenligne hårene på stilken som er kortere og stjernelignende hos Rosen-Katost, og længere og tydeligt udstående hos Moskus-Katost. Oven i dette er dækbladene på Rosen-Katosts bibæger bredere og ægformede, mens de hos Moskus-Katost er smalt elliptiske.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page