© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Tykbladet Ærenpris

Veronica beccabunga

  • Familie: Vejbredfamilien – Plantaginaceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 20-60 cm, blød stilk-opstigende, rødder fra leddene, saftig, hårløs.
  • Blomstre: Blomsterkronen er næsten regelmæssig, blå og mørkstribet, 5-7 mm bred, sammenvokset, 4-fliget, hjulformet, kort tragt. Blomsterbægeret er 4-fliget, fligerne hårløse. 2 støvdragere. Støvvejene er sammenvoksede, enkeltgriflede. Blomsterstanden er en kort, halvskærmet, akslet blomsterklase. Blomsterstilken er kortere end dækbladene.
  • Blade: Modsatstillede, kortstænglede. Bladene er forlænget runde-ægformede, rund spids, kødfulde med hele kanter eller fint savtakkede.
  • Frugt: Næsten rund med grundt hakket spids, 2,5-4 mm lang, hårløs, brun kapsel.
  • Vækststeder: Åer, grøfter, damme, kilder, udgravningssteder.
  • Blomstringstid: Juni-september.

Tykbladet Ærenpris er ret sjælden i naturen. Den er ret almindelig på Åland, men der er få stande andre steder i Finland. Det bedste sted at se efter Tykbladet Ærenpris er ved siden af frugtbare grøfter. Mere foretrukne steder omfatter land, som er pløjet eller på anden måde forstyrret, fordi Tykbladet Ærenpris er en svag konkurrent, som tager fordel af åbninger i vegetationen.

Det kan ses på den tykke stilk og løse blade at Tykbladet Ærenpris har specialiseret sig til våde forhold. Blomsterne afslører dog at det er en ærenpris: blomsterkronen har 4-fliger, der er et skær af blålilla, og den har kun 2 støvdragere. I solskin spreder blomsten sig fald ud for at tiltrække bier og blomsterfluer, men i fugtigt vejr er den kun halv åben og ser ud til at selvbestøve. Tykbladet Ærenpris forplanter sig også aseksuelt: sideskud som er vokset fra basen brækker af og flyder væk gennem vækstsæsonen eller i det mindste når hovedstilken dør. Arten bliver anslået til at være en ældgammel ankommen på fastlandet og det er muligt at den voksede i Sydfinland før mennesker ankom. I dag er i det mindste menneskelig aktivitet vigtig for plantens succes: hvis den blev fuldstændig beskyttet ville dens vækststeder med tiden blive overgroede og Tykbladet Ærenpris ville forsvinde. På den anden side har mennesker også brugt Tykbladet Ærenpris: de første kraftige grønne dele blev spist for at beskytte imod skørbug gennem vintermånederne og især om foråret. Den er blevet brugt som medicin imod urinvejsinfektioner, sandsynligvis uden nogen betydelig succes. Artens ovale frugt har måske nok mere været et tegn i mere overtroiske tider om at planten kunne være til nytte på den måde.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page