Scrophularia chrysantha Scrophularia chrysantha Scrophularia chrysantha Scrophularia chrysantha Scrophularia chrysantha Scrophularia chrysantha

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Vår-Brunrod

Scrophularia vernalis

  • Familie: Maskeblomstfamilien – Scrophulariaceae
  • Vækstform: Toårig eller flerårig plante.
  • Højde: 20-100 cm. Stilken er 4-kantet med kirtelhår.
  • Blomstre: Blomsterkronen er næsten symmetrisk, grønlig gul 6-8 mm lang, sammenvokset, 5-fliget, fligerne er jævne af størrelse. Blomsterkronetragten er kort og bred. Blomsterbægeret er regelmæssigt, 5-fliget. 5 støvdragere, hvor 1 er svundet og blevet skællignende og 4 med støvknapper. Støvvejene er sammenvoksede, enkeltgriflede. Blomsterstanden er en klaseformet akslet kvast.
  • Blade: Modsatstillede, stænglede. Bladene er bredt ægformede, flade eller hjerteformede i basen med dobbelt savtakkede kanter, undersiden har kirtelhår.
  • Frugt: 2-kamret kapsel som åbner sig til basen.
  • Vækststeder: Haver, skovkanter. Prydplante, sommetider forvildet.
  • Blomstringstid: Maj.

Når fleste folk tænker på bestøvere tænker de på bier og hvepse, men faktisk er de senere ikke de mest populære bestøvere i planteriget. Pollen hænger ikke særlig godt fast på hårløse insekter med hårde skaller. I tillæg, så giver de larverne føde ved at jage andre insekter hellere end at samle nektar og pollen til dem, så de er rent faktisk ret dovne når det kommer til at besøge blomstre.

Brunrod er sjældne planter, som er tilpassede til at blive bestøvede af hvepse. Fra plantens synspunkt har specialisering klare fordele: den behøver ikke at konkurrere med andre planter om bestøvere, insekter slentrer ikke på andre blomstre og pollen har større mulighed for at komme til det rigtige sted, en anden brunrods støvfang. Specielle bestøvere skal dog lokkes på en speciel måde. Brunrods blomstres kedelige farver og forfærdelige lugt er sandsynligvis rettet mod hvepse, som søger efter insektføde og hvis jægerinstinkt fører dem til blomsterne. Vår-Brunrod blomstre er gule selv om hvepse altså er denne arts hovedbestøvere. Måske andre insekter, så som blomsterbier, også besøger. De som er interesserede bør iagttage, hvem der virkelig besøger Vår-Brunrod.

En anden lignende gulblomstret art er Scrophularia chrysantha, som bliver dyrket som en prydplante i Finland. Dens blomsterstand er dog tættere og bladkanterne har grundere indsnit. Blomsterne hos Knoldet Brunrod (S. nodosa), som også vokser i Finland, er grønlig brune.

Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page