0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Biæder

Merops apiaster

  • Familie: Biædere – Meropidae
  • Udseende: Utrolig farverig, slank fugl med langt, lettere nedadbuet næb.
  • Størrelse: Længde 25-29 cm, vingefang 36-40 cm, vægt 44-78 g.
  • Rede: I en hule i en sandet eller leret vold.
  • Formering: Lægger 4-10 æg i maj-juni. Begge forældre ruger i 1omkring 20 dage. Ungerne er flyvefærdige efter 30-31 dage.
  • Udbredelse: Yngler i halvåbne områder i Centraleuropa og Sydrusland. Fugle ses årligt i Finland imellem maj og august som omstrejfende.
  • Træk: Efterårstrækket er i august, kommer tilbage i maj. Overvintrer i udkanten af Sahara.
  • Føde: Flyvende insekter, som bliver fanget i kort dykkende flugt fra et passende sted, så som en telefontråd eller el pæle.
  • Kald: Et blødt, men tydeligt hørbart, gutturalt “gruuh”.

Biædere er meget farvestrålende fugle omkring samme størrelse som en lille drossel, med slank krop og langt, lettere nedadbøjet næb. Fjerene i midten af halen er forlængede og udgør en nålelignende forlængelse af halen. Deres fjerdragt er meget farverig, med rødbrun hætte, fordel af ryg og dækfjer på midtvingen, hvid pande, gul strube og skuldre, en sort stribe fra næbbet til øjet og bagover, lyseblå underside og en grønlig hale. Deres vinger er hovedsagligt blålige ovenpå og rødlig grå forneden med et smalt sort bånd langs bagkanten både foroven og forneden. Deres ben er rødlig brune og de har sort næb og rød iris.

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page