0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Blåmejse

Cyanistes caeruleus

  • Familie: Mejser – Paridae
  • Udseende: En lille mejseart med et stort rundet hoved som ser ud til at begynde fra skuldrene. Undersiden er hovedsagligt gul og oversiden er stort set blå, omfatter også en blå hætte.
  • Størrelse: Længde 10,5-12 cm, vægt 10-13 g.
  • Rede: I en hule eller redekasse. Kan sommetider grave sin egen rede hule. Reden er lavet af mos, uld, hår og nogle få fjer.
  • Formering: 6-14 æg, lagt i april-maj, udruget af hunnen i 12-15 dage. Ungerne forlader reden efter 19-20 dage. Får kun sjældent et næste kuld i den samme sommer.
  • Forekomst: Yngler i løvfældende og blandede skove fra det sydlige Finland til det sydlige Lapland. Arten har kun udbredt sin rækkevidde ind i Finland i det 19 århundrede, da den første rede blev observeret nær Helsinki i 1859. Er blevet meget talrigere i de seneste årtier. Den finske ynglende bestand er anslået til 400.000-650.000 par.
  • Træk: I Finland er den kun en delvis trækfugl. Nogle fugle trækker uregelmæssigt over havet, tager af sted i september-oktober og kommer tilbage i april.
  • Føde: Frø, hvirvelløse dyr. En almindelig besøgende ved fuglebrætter om vinteren.
  • Kald: Mest almindeligt et kvidrende “tii-tii-ti-e”, sangen er en munter bølgende frase.

Blåmejser er tydeligt mindre end Musvit. Den har himmelblå hætte og mangler den brede sorte midterstribe som går langs Musvits underside. Dens ansigt er hovedsagligt hvidt med en smal sort øjestribe som bliver mørkt blålig bag øjnene, endelig bliver den bredere bag på halsen og møder en anden mørkeblå stribe som går omkring halsen mod en lille mørk hagesmæk på hagen. Dens underside er gul, og dens ryg er grønlig. Dens vinger og hale er klart blå. Lige som Musvitten har den en enkelt hvid sidestribe på hver vinge. Blåmejses ben er mørkt gråligt blå, dens iris er mørkebrun, og dens næb er lille og sort.

Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page