0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Blåstjert

Tarsiger cyanurus

  • Familie: Fluesnappere – Muscicapidae
  • Udseende: Minder i størrelse og adfærd om Rødkælk. Fuglene har blå hale, orange sider og en tydeligt defineret hvid strubeplet i alle fjerdragter.
  • Størrelse: Længde 13-14 cm, vægt 10-18 g.
  • Rede: I et hul i jorden under en trærod, lavet af strå, mos og nåle fra nåletræer.
  • Formering: 5-11 æg bliver lagt i juni, de bliver udruget af hunnen i 15 dage. De flyvefærdige unger bliver i reden i 15 dage.
  • Udbredelse: Sjælden ynglefugl i det østlige Lapland og omkring Kuusamo og Kuhmo. Rækkevidden strækker sig gradvist længere vestpå. Trives i uforstyrret fugtig og bakket nåleskov. Blev ikke observeret i Finland før 1949. Antallet af ynglefugle varierer meget, men antallet af ynglende fugle i Finland er anslået til at være imellem 300 og 1.500 par.
  • Træk: Det er uklart, hvordan trækket foregår, men fuglen ses almindeligvis i Finland fra maj til september. Overvintrer i Sydøstasien.
  • Føde: Hvirvelløse dyr.
  • Kald: Et groft “tek-tek”. Sangen er ikke ulig Vindrossels, kort og livlig, varer mindre end to sekunder.

Blåstjert er klassificeret som kritisk truet og sårbar i Finland.

Blåstjert minder i form og størrelse om Rødstjert. Fugle i alle fjerdragter kan genkendes på den blå farve på hale og gump (dette er dog måske ikke så synligt under alle forhold), orange pletter på siderne og tydeligt defineret strubeplet. I sommerfjerdragten har hannerne også blå farve på hoved, ryg og vinger. I efterårsfjerdragten minder de mere om hunnerne, men har stadig blå markeringer på den øvre del af ryggen. Hunnerne er beskedne i farverne, med olivenbrun overdel (lige som Rødkælk), gullig hvid strube og grålig på bryst og bug. Hunnerne har også en lys ring omkring øjet. I alle fjerdragterne har fuglene mørkebrune ben og iris, og sort næb.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page