0:00
0:00
Blishøne & Sort Svane

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Blishøne

Fulica atra

  • Familie: Vandhøns – Rallidae
  • Udseende: En tæt sort vandfugl med et særpræget hvidt skjold på næb og pande. Vingerne er brede og runde i enden med en smal hvid stribe langs forkanten af de primære fjer.
  • Størrelse: Længde 36-42 cm, vingefang 70-80 cm, vægt 0,6-1,2 g.
  • Rede: Kan være godt skjult blandt rør dunhammervækst fra foregående år, mere synligt på en tue eller, en forladt Bisamrotterede. Lavet af plantestængler, foret med tørre rørblade osv.
  • Formering: 4-12 æg bliver lagt fra sent i april, udruget af begge forældre i omkring 21-24 dage. Ungerne er lærer at flyve efter omkring 50-63 dage. Ungerne udklækkes på ret forskellige tidspunkter (aldersforskellen i et kuld kan være op til 6 dage eftersom hunnen allerede begynder at ruge når det første æg er lagt). De forlader reden 3-4 dage efter udklækningen, men vender tilbage til reden om natten. Hanner kan bygge separate sovereder til sig selv. Voksne vil forsvare deres rede og unger aggressivt og angribe indtrængere, selv meget større dyr og fugle. Kan også være aggressive mod deres egne unger.
  • Udbredelse: Trives i planterige vådområder og indsøer i det sydlige og centrale Finland, også omkring kysten, hvor rækkevidden strækker sig så langt nord som Oulu. Den finske bestand er anslået til 8.000-15.000 par.
  • Træk: Natlig. Efterårstrækket begynder midt i august og fortsætter til sent efterår eller tidlig vinter. Fuglene vender tilbage til Finland i marts-april. Overvintrer i Vesteuropa, Sydskandinavien og også i Finland (oftest på Åland).
  • Føde: Hvirvelløse dyr, vandplanter. Dykker i søgen efter føde, kommer op igen som en prop på samme sted på overfladen (dykker lige ned, svømmer ikke væk fra det oprindelige sted når den er under vandet).
  • Kald: Varierede kald, som også omfatter et pipende, metallisk “kek”, et ringlende “pits” og et stønnende “pev-pev”.

Blishøner er tætte, rundede, næsten fuldstændigt sorte (eller gråligt sorte) medlemmer af familien af vandhøns. Deres hvide næb, hvide pander, og smalle hvide striber langs bagkanten af vingerne, som er svagt synlige i flugt, er de eneste kendetegn, som skiller sig ud fra deres sorte farve. Unge Blishøners har brunlig sort farve på deres hoved og overside, men deres kinder, hager og struber er hvide, og deres bryst og bug er brunligt grå. Blishøners ben varierer i farve fra sort til grøn med fliget svømmehud på tæerne. Voksne Blishøner har rød iris, men yngre fugles iris er brun.

Blishøner har været udpegede som jagtvildt i Finland siden 1980’erne De er den eneste art af vandhøns, som er blandt de 26 fuglearter, der kan jages lovligt i Finland.

Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page