0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Bramgås

Branta leucopsis

  • Familie: Egentlige andefugle – Anatidae
  • Udseende: En lille gås med tydelige sorte, hvide og grå markeringer.
  • Størrelse: Længde 58-70 cm, vingefang 120-142 cm, vægt 1,800-2,000 g.
  • Rede: Lavet af forskellig slags plantemateriale, foret med dun.
  • Formering: Lægger 2-9 æg (mest almindelig 4-5), udruget efter 24-25 dage. Gæslingerne er flyvedygtige 40-45 dage efter udrugning. Rederne er på tørt land, ofte i kolonier.
  • Udbredelse: Naturlige ynglepladser rækker ud over Novaya Zemlya, Svalbard og Grønland. Før i tiden blev den kun set i Finland som en passerende trækfugl, men i dag yngler den også langs det meste af den finske kyst, fra Kokkola til Virolahti, og på søer inde i landet iregnet søerne Oulujärvi, Päijänne og Vesijärvi (nær Lahti). Den ynglede først i Finland i de tidligere 1980’er, i 2011 beløb den nationale ynglende bestand sig til 4,000-5,000 par, med omkring 700 par, der havde rede i Helsinki regionen. Overvintrer rundt om Nordsøen, i England og Holland.
  • Træk: Den arktiske population trækker sydpå september-november, hovedsaglig i oktober, kommer tilbage april-juni (hovedsaglig omkring midten af maj). Fugle, som yngler i Finland trækker sydpå senere på efteråret end de arktiske ynglefugle, og kommer tilbage nordpå tidligere om foråret.
  • Føde: Forskellige planter, græsser på enge ved vand, marker og græsplæner.
  • Kald: Kaldet hos trækkende flokke minder om hundeglam.

Bramgæs har askegrå ryg og grålig hvid underside. De ligner Canadagæs, men har hvid pande, og den sorte farve på deres hals rækker ned på deres bryst og har et klart skel til deres blege underside, mens skellet er lavt på halsen på Canadagæs. Bramgæs mangler også den typiske brune farve, som Canadagæs har. Unge Bramgæs har grå striber på de sorte dele af deres fjerdragt, og de brune markeringer nær spidsen af deres ryg og vingefjer kan være tilbage selv efter deres fjerskifte, så de sorte dele af deres fjerdragt forbliver brunlig selv til deres næste sommer. Bramgæs har sort næb og ben, og brune regnbuehinder.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!


Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page