© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. All rights reserved.

Brudeand

Aix sponsa

  • Familie: Egentlige andefugle – Anatidae
  • Udseende: Hannerne er meget klart farvede, men hunnerne er mindre iøjenfaldende og bliver let forvekslet med hunnen hos Mandarinand, men den er dog lidt mørkere.
  • Størrelse: Længde 41-51 cm, vingefang 70-73 cm, vægt 480-880 g.
  • Rede: Huller i træer dækket med dun.
  • Formering: 9-15 æg udruget af hunnerne i omkring en måned. Unge fugle er flyvedygtige efter omkring to måneder.
  • Udbredelse: Af amerikansk oprindelse, bliver holdt meget i samlinger rundt om i Europa. Undslupne fugle ses sommetider i Finland.
  • Træk: Trækker i de nordlige dele af den naturlige udbredelse, men er fastboende længere sydpå.
  • Føde: Vandplanter og dele of planter fra vandoverfladen som den nipper til på lavt vand. Den æder også på land, hvor den også æder nødder og frø.

Minder om Mandarinand, Adskilles bedst i alle fjerdragter på den mørkere base på deres næb, og tætte striber på siderne så vel som de mere udprægede hvide markeringer rundt om deres øjne.

Voksne hanner er lette at genkende. Deres hoveder og rygge er skinnende metallisk grønne, mens deres halse og bryster er mørkebrune og plettede.
De har gulligbrune buge og mørkebrune underdele bagi. Deres hoveder og halse er markeret sorte og hvide De har røde regnbuehinder og et rødt næb med en sort base.

Voksne hunner og unge fugle ligner Mandarinandens hunner og unge fugle, Men de har mere hvidt rundt om deres øjne, deres hoveder er mørkere, den hvide plet på deres næb er formet på en anden måde op pletterne på deres sider er mindre tydelige. Hunnerne har mørkebrune øjne og gulliggrøne næb med mørk base (ulig de blegere næb hos hunnerne hos Mandarinanden).

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page