0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Bysvale

Delichon urbicum

  • Familie: Svaler – Hirundinidae
  • Udseende: En bredskuldret svale med kridhvid underside og mørk overside med særpræget hvid plet på gumpen.
  • Størrelse: Længde 13,5-15 cm, vægt 12-22 g.
  • Rede: Under bygningers tagskæg eller på klippekanter. Rund med et trangt indgangshul, tilmuret med ler. Foret på udsiden med strå og rodfibre, og på indersiden med fjer, stykker af tråd osv.
  • Formering: 2-7 æg bliver lagt i maj-juni, de bliver udruget af begge forældre i 13-19 dage. Unge fugle lærer at flyve efter 24-28 dage, men vender tilbage til reden for at sove sammen med deres forældre indtil deres første efterårstræk.
  • Forekomst: Yngler i små kolonier i menneskelig beboelse over hele Finland. Den finske ynglende bestand er anslået til 80.000-120.000 par. Antallet har været nedadgående den seneste tid.
  • Træk: Om dagen, den forlader Finland i august-oktober og kommer tilbage i april-maj. Overvintrer i det tropiske Afrika.
  • Føde: Flyvende insekter.
  • Kald: Et tørt “prit, pritt-pritt”.

Bysvale har kridhvid underside og metallisk blåsort overside, bortset fra en stor hvid plet på gumpen som er et synligt skelnende kendetegn, selv på stor afstand. Dens hale er gaflet, men ikke så dybt som hos Landsvale. Bysvales ben er dækkede med fjer, det er enestående blandt Finlands ynglende spurvefuglearter. Derns næb er sort, og dens iris er mørkebrun.

Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page