0:00
0:00
Canadagås & Bramgås

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Canadagås

Branta canadensis

  • Familie: Egentlige andefugle – Anatidae
  • Udseende: En stor, hovedsaglig brun gås med sorte og hvide markeringer på hovedet.
  • Størrelse: Længde 90-105 cm, vingefang 160-185 cm, vægt 2,050-6,500 g (incl. varierende racer).
  • Rede: Lav rede, bygget af tilgængeligt plantemateriale foret med fjer.
  • Formering: Almindeligvis 4-7 æg, udruget efter 24-30 dage. Unge fugle er flyvedygtige efter 40-86 dage.
  • Udbredelse: Trives på al slags vand. Kommer oprindeligt fra Nordamerika. Indført til Finland i 1960’erne. Nuværende antal 9,000-10,000 par.
  • Træk: Kan overvintre i finsk farvand, men trækker almindeligvis til mere sydlige dele af det Baltiske Hav og Sverige, med nogle få fugle, som trækker så langt som til Danmark eller Holland. Den Flyver sydpå i september-november, kommer tilbage marts-april.
  • Føde: Hovedsaglig planter. Den græsser ofte på marker, enge og græsplæner. Den æder også når den svømmer, nippende på vandplanter på lavt vand.
  • Kald: Høj, tostavelses nasal tuden, ender skarpt.

Canadagæs er store gæs med sort farve på deres hals og hoved, og en hvid plet på deres og kind. De ligner den mindre Bramgås, men kan adskilles på deres brunlige krop (ikke grå), blege bryster og forskelligt formede kindmarkeringer. Unge Canadagæs ligner voksne, bortset fra at den sorte farve på deres hoveder og halse er mindre blanke. Canadagæs har sort næb, gråligbrune ben og mørkebrune regnbuehinder.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page