0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Dompap

Pyrrhula pyrrhula

  • Familie: Finker – Fringillidae
  • Udseende: En tæt Finke, som ofte ses i haver om vinteren. Næbbet er stærkt og solidt. Begge køn har sort hætte. Undersiden er lyserødt rød på hannen, lyserødt grå på hunnen. Særpræget bred hvid vingestribe.
  • Størrelse: Længde 15,5-17,5 cm, vægt 24-38 g.
  • Rede: Almindeligvis i en lav busk i en højde mellem 0,5 og 5 meter. Lavet af små, tørre kviste, foret med fine rodfibre og hår.
  • Formering: 5-7 æg bliver lagt i april-maj, de bliver udruget af hunnen i 13-14 dage. De flyvefærdige unger bliver i reden i 12-18 dage.
  • Udbredelse: Yngler i nåleskove. Den finske ynglende bestand er anslået til 300.000-500.000 par. Besøger fuglebræt om vinteren.
  • Træk: Delvis trækfugl, flytter sig om dagen. Efterårstrækket er i oktober-november, forårstrækket er i marts-maj. Trækfugle overvintrer hovedsagligt i Rusland og Centraleuropa.
  • Føde: Frø, om sommeren også insekter.
  • Kald: En melankolsk, tilbageholdt fløjten “pee-yoo”. Sangen består af en ret stille pludren.

Hannen hos Dompap har rosenrød underside, men hunnens underside er mattere lyserødt grå. Begge køn har sort farve på hoved, vinger og hale (med et blåligt metallisk skær), grå ryg og klart hvid gump. Dens næb er tykt, sort og konisk. Unge fugle er mere brunlige i farven end hunnerne, og de har ingen sort hætte. Dompap har brune ben og iris.

Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page