0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Dværggås

Anser erythropus

  • Familie: Egentlige andefugle – Anatidae
  • Udseende: En lille grå gås med en gul ring om øjnene.
  • Størrelse: Længde 56-66 cm, vingefang 115-135 cm, vægt 1,5-2 kg.
  • Rede: Lave hulninger i sumpet jord under en busk eller på en tue, foret med dele af planter og gråligbrun dun.
  • Formering: 5-7 æg lagt i maj, udruget efter 25-28 dage. Ungerne er flyvedygtige efter 35-40 dage.
  • Udbredelse: Den mest truede ynglefugl i hele Fennoskandia. Tidligere talrig i Lapland og også almindeligt passerende trækfugl i Sydfinland, men meget sjælden i dag, og den yngler sandsynligvis ikke mere i Finland. Den yngler dog stadig i Norge, hvor ynglepopulationen er omkring 35-45 par.
  • Træk: Trækker sydøst til egne rundt om Det Sorte Hav og Det Kaspiske Hav i Sydrusland og Kazakhstan. Trækker tidligere end andre gæs om efteråret, august-september, og de fleste fugle kommer tilbage i løbet af maj.
  • Føde: Sandsynligvis den samme som andre grå gæs.
  • Kald: Skærende tostavelses eller trestavelses tuden.

Dvæeggæs ligner Blisgæs, men er mindre og slankere. De er lettest at genkende på deres lille lyserøde næb og altid synlige gule ring om øjnene. Deres vinger er proportionalt længere end dem hos Blisgæs, med deres vingespidser, som rækker længere tilbage end deres haler. Unge fugle har ikke de samme hvide pletter over deres næb, eller de forlængede furer ned efter deres halse. Ældre fugles ben er orangegule i farven, mens yngre fugle har beskidt udseende gule ben. Voksnes næb er lyserødt med en hvidlig knob, mens yngre fugle har beskidte rødlige næb med en mørk knob. Deres regnbuehinder er kastanjebrune, og omkranset af en fremtrædende gul ring om øjnene, som kan ses over store afstande.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!


Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page