0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Dværgterne

Sternula albifrons

  • Lat. synonym: Sterna albifrons
  • Familie: Terner – Sternidae
  • Udseende: En meget lille Terne med lange, smalle vinger. Vingeslagene er meget hurtige.
  • Størrelse: Længde 21-25 cm, vingefang 41-47 cm, vægt 47-63 g.
  • Rede: En lille fordybning skrabet ud i sand eller grus.
  • Formering: 1-3 æg bliver lagt sent i maj eller tidlig juni, udruget af begge forældre i 19-22 dage. Ungerne er lærer at flyve efter 28 dage.
  • Udbredelse: Sjælden ynglefugl langs lavtliggende havkyster omkring Den Botniske Bugt. Den finske bestand er anslået til 55-65 par.
  • Træk: Forlader Finland i juli-september (sommetider så sent som november), kommer tilbage fra tidlig maj. Overvintrer langs kysterne i Vestafrika.
  • Føde: Små fisk og hvirvelløse dyr i havet. Fanger byttet ved at dykke ned i vandet.
  • Kald: Et nasalt “knek”.

Dværgternen er i Finland klassificeret som en truet art.

Dværgterne er meget lille. Den kan også identificeres på den hvide pandeplet på den sorte hætte, og det sortspidsede gule næb. Dens ryg er lyst grå, dens yderste vingefjer er sorte, og dens hale er hvid med en lille gaflet form. Unge fugle har spraglet gullig brun og sort ryg, hovedsagligt hvid pande og gullig brun hætte med sorte striber.

Dværgternes ben er orangegule (voksne), eller brunligt gule (unge fugle). Dens næb er gulligt med en sort spids (voksne), eller brun med en gullig base (unge fugle). Den har mørk iris. Den flyver med hurtige vingeslag, næsten som vadefugle.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page