0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Fjeldvåge

Buteo lagopus

  • Udseende: En stor rovfugl, den er større og har længere vinger end en musvåge. Den er bedst genkendelig på sin hale, som hovedsaglig er hvid med et sort bånd langs spidsen.
  • Størrelse: Længde 49–59 cm., vingefang 123–140 cm., vægt 520–1,370 g. Hunnen er større end hannen.
  • Rede: Bygget af kviste, dækket med mos, lav og tørt græs, typisk tæt på trætoppen (ofte fyr) eller på en klippeside eller store kampesten. Redebygningen fortsætter hele redeperioden, og fuglen kan bruge den samme rede i årevis.
  • Formering: 2–6 æg (afhængig af forekomsten af gnavere), udruget kun af hunnen i omkring en måned. Unge fugle er flyvedygtige efter 34–45 dage.
  • Udbredelse: Bygger rede i finsk Lapland, men er set andre steder på træk. Den finske population er 500–4,000 par. Nogle fugle yngler ikke i årevis, når der er knaphed på markmus.
  • Træk: Trækker mod syd og sydøst i oktober, overvintrer i Centraleuropa eller Sydrusland. Den kommer tilbage i marts-tidlig maj. Når der er rigeligt med markmus overvintrer den på landbrugsjord, ofte i stort antal (nyeste tal i vinteren 2008/2009).
  • Føde: Næsten 90 % af kosten består af små pattedyr (specielt markmus).
  • Kald: En lang, klagende jamren.

Fjeldvåger er større og solidere bygget end musvåger. Deres hoveder og halse er blegt gullige, og deres buge er sorte. De flyver lige som musvåger. Deres undervinger er hovedsaglig hvide, med en mørk plet nær albuen. Deres hvide haler har et sort bånd på spidsen. Når oversiden kan ses, er den hvide bagdel og hale et adskillende kendetegn, som er synligt på afstand, selv i dårligt lys. Unge fugle har gullige hoveder; deres kind og hals er blegere, og deres sider er stribede på langs; bagkanten af deres vinger har ikke de samme sorte kanter som de voksne; og den sorte spids på halen er mindre synlig. Almindelig farve varierer betydelig på fugle af alle aldre. Fjeldvåger har gule ben med deres øvre del dækket af fjer, blålige næb med gul vokshud, og brune regnbuehinder (gule os unge fugle).

Fjeldvåger jager mens de flyver højt eller fra en høj gren. De kan ofte svæve længe (sammenlignet med musvåger).

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page