0:00
0:00
Parus palustris

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Fyrremejse

Poecile montanus

  • Familie: Mejser – Paridae
  • Udseende: Stort hoved og tyk hals med sort baretlignende hætte og hagemarkeringer og hvide kinder. Grå ryg, undersiden er lysere grå.
  • Størrelse: Længde 12-13 cm, vægt 10-13 g.
  • Rede: I en hule i en træstamme eller et rådnende træ, bruger kun sjældent redekasse. Lavet af stykker af enebærbark, uld, hår og nogle få fjer. Mos bliver kun brugt meget lidt eller slet ikke. Foretrækker at udgrave sin egen rede hule og bruger kun sjældent forladte huler.
  • Formering: 5-11 æg bliver lagt i april-maj, de bliver udruget af hunnen i 13-15 dage. De flyvefærdige unger bliver i reden i 15-19 dage.
  • Udbredelse: Yngler i nåle og blandede skove over hele Finland. Den finske ynglende bestand er anslået til 500.000-1000.000 par.
  • Træk: Fastboende. Kan sommetider nå over store afstande om efteråret, men sådanne rejser strækker sig ikke ud over havet.
  • Føde: Frø, hvirvelløse dyr.
  • Kald: 1-2 korte stavelser, fulgt af 2-4 lavere hæsere toner: “chi-chi-chay-chay”. Sangen er en serie af “tiu-tiu-tiu” fraser.

Fyrremejse er lidt større end Sortmejse og har forholdsvis stort hoved og tyk hals. Den har grå ryg og gråhvid underside, en forlænget, mat, sort hætte, en lille sort hage og hvide kinder. Dens sorte vinger har en forlænget lys plet, som er synlig i ny fjerdragt, men på fugle med ældre fjerdragt kan den være fraværende, det kan føre til mulig forveksling med den lignende Sumpmejse (Parus palustris), som af og til kan ses i Finland. Fyrremejse har blågrå ben, sort næb og mørkebrun iris.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page