0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Gråand

Anas platyrhynchos

  • Familie: Egentlige andefugle – Anatidae
  • Udseende: En stor pjaskende and. Kan bedst genkendes i alle fjerdragter på et bredt blåt spejlpanel på vingerne med sorte og hvide linjer på hver side.
  • Størrelse: Længde 50-60, vingefang 79-87 cm, vægt 0,9-1,3 kg.
  • Rede: På et beskyttet sted, sommetider ret langt væk fra vand. Foret med tørt græs og dun.
  • Formering: 5-12 æg bliver lagt i april, de bliver udruget af hunnen i 22-30 dage. Ællingerne forlader reden hurtigt efter udklækning og lærer hurtigt at finde føde selv, de forbliver dog nær deres mor. Ungerne er lærer at flyve efter omkring 7-8 uger.
  • Forekomst: Bygger rede over hele Finland. Den ynglende bestand er anslået til 200.000 par.
  • Træk: Både om dagen og natten. Efterårstrækket er i oktober-november, kommer tilbage i marts-april. Overvintrer i Vest og Centraleuropa og det sydlige Skandinavien. Nogle fugle tilbringer vinteren i Finland på åbne søer i byer, hvor de er afhængige af føde, som folk giver dem.
  • Føde: Planter, hvirvelløse dyr, og om vinteren brød, kage, kiks osv.
  • Kald: Hannens parringskald er et muntert “piu”. Hunnen laver et karakteristisk rappende kald.

Hannen hos Gråand i sin sommerfjerdragt (fra september-oktober til tidlig sommer) er den bedst kendte af Finlands ænder. Dens bryst er mørkt blåligrødt brunt, en hvid ring går omkring halsen, og dens hoved er metallisk grønligt sort. Den har grå underside og sort farve omkring halen og gattet. Dens midterste halefjer er opadbøjede. Dens ryg er grålig men lidt kanellignende farve. Sent om sommeren skifter hannen fjerdragt og får en fjerdragt, som ligner hunnens, men er mørkere, og har sort farve over halen og gult næb uden den mørke plet, som markerer hunnens næb.

Hunnen og unge fugle har ret ensartet lysebrun fjerdragt uden mørkere mønstre. Det bedste skelnende kendetegn på fugle i alle fjerdragter er et blåligt violet spejl på vingerne kantet med en sort og hvid grænse på hver side. Gråænder har orangeagtige lyserøde ben. Dens næb er olivengrønt eller grønligt gult (voksne hanner), med orangebrune markeringer på siderne (voksne hunner) eller rødlig brune (unge fugle). Dens iris er brun.

Gråænder er Finlands mest almindelige and, og også landets mest jagede fugl med så mange som en halv million fugle jagede i gode år.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page