0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Gråstrubet Lappedykker

Podiceps grisegena

  • Familie: Lappedykkere – Podicipedidae
  • Udseende: Lidt mindre end Toppet Lappedykker, med en kortere og tykkere hals. Næbbet peger ofte nedad, det er kortere og mere kileformet end næbbet hos Toppet Lappedykker.
  • Størrelse: Længde 40-46 cm, vingefang 77-85 cm, vægt 800-925 g.
  • Rede: Flydende flåde af rådnende vegetation, fæstet til vandplanter. Dette rede materiale kan i begyndelsen give fuglens hvide æg brunlige pletter.
  • Formering: Lægger 3-5 æg i maj. Begge forældre ruger i 22-24 dage. Ungerne bliver selvforsynende efter 8-10 uger.
  • Udbredelse: Yngler i Finland på søer og også nogle havbugter så langt nord som sydlige Lapland. Den finske ynglende bestand er anslået til 6.000-8.000 par.
  • Træk: Forlader Finland august-september, kommer tilbage fra sent i april. Overvintrer almindeligvis omkring Nordsøen og i Middelhavet, men nogle fugle kan blive tilbage i Finland.
  • Føde: Fisk, krebsdyr, skaldyr og haletudser.
  • Kald: Larmende, især i ynglesæsonen. Groft hvinende eller hylende kald, ikke uligt lyden fra en gris.

Voksen Gråstrubet Lappedykker har sorte hætter, grålige kinder og hals (hvidt på Toppet Lappedykker). Deres hals, bryst og sider er rødlig brune og deres ryg er mørkegrå. Deres sorte næb har gullig base. Deres ben er sorte, og deres iris er mørkebrune. Unge Gråstrubet Lappedykker minder almindeligvis meget om unge Toppet Lappedykker, men de har kortere rødlig brun hals (hvid på Toppet) og mørkt næb (gulligt brunt på ung Toppet). I deres vinterfjerdragt har Gråstrubet Lappedykker sorte hætter, grå kinder, hvide farver på deres strube, som strækker sig til bagsiden af halsen, grå hals og sider, og brunlig grå ryg. Vinterfjerdragten hos voksne mangler næsten fuldstændig den karakteristiske rødlige brune sommerfarve.

Gråstrubet Lappedykker begynder deres dyk med et lille hop. De bærer ofte deres unger på deres ryg eller under deres vinger.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!


Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page