0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Gravand

Tadorna tadorna

  • Familie: Egentlige andefugle – Anatidae
  • Udseende: Stor and, næsten så stor som en mindre gås, har særprægede hvide, sorte og rødlig brune markeringer.
  • Størrelse: Længde 55-65 cm, vingefang 100-120 cm, vægt 800-1.130 g.
  • Rede: I en fordybning, under en bygning, eller af og til i et hult træ.
  • Formering: 8-15 æg bliver lagt i maj, de bliver udruget af hunnen i 29 dage. Ællingerne lærer at flyve efter 6-8 uger.
  • Forekomst: Bygger kun rede i nogle få kystområder i Finland. Den finske ynglende bestand er anslået til 200-400 par.
  • Træk: De fleste fugle forlader Finland tidlig om efteråret, de kommer tilbage i marts-april efter at have overvintret i Vesteuropa.
  • Føde: Hvirvelløse dyr, planter.
  • Kald: Et leende “dat-at-at-at-at- at”.

Gravands hoved og hals er sort med et grønt skær. Dens krop er hovedsagligt hvid med et rødligt brunt bånd omkring bryst og skuldre, og rødlig brune markeringer på spidsen af sine sekundære vingefjer og på dækfjerene på undersiden af halen. De ydre dele af dens vinger er sorte, og den har metallisk grønt spejl på vingerne. En langsgående sort stribe løber langs underbugen, og dens skuldre er også markerede med sorte striber. Dens næb er klart lyserødt rødt, og ynglende hanner har en rød knop på panden.

Unge Gravænder har grålig brun ryg, mørke og hvide markeringer på hovedet, og ensfarvet hvid underside. Deres næb er gråligt lyserødt. Gravands ben er lyserøde (voksne) eller grålige (unge), og deres iris er brun.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page