0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Grønbenet rørhøne

Gallinula chloropus

  • Familie: Vandhøns – Rallidae
  • Udseende: En ret langhalet vandhøne på størrelse med en Due, som findes i vådområder. Ligner ret meget den beslægtede Blishøne i udseende, men har et rødt og gult næb og særprægede hvidt kantede dækfjer under halen med en sort plet i midten.
  • Størrelse: Længde 27-31 cm, vingefang 50-55 cm, vægt 190-490 g. Hannen er lidt større.
  • Rede: En ret høj kurvelignende stabel, lavet af materiale af vandplanter og pilekviste, dannet som en lavgrundet skål. Mange reder har en rampelignende bygning til adgang. Kan være bygget på en tær strand eller flydende på vandet.
  • Formering: 3-11 æg bliver lagt sent i april, udruget af begge forældre i 19-22 dage. Ungerne udklækkes på forskellige tidspunkter, hvor hannen tager sig af de tidligst udklækkede. Unge fugle forlader reden med det samme. De bliver uafhængige af forældrene efter omkring en uge, men de lærer ikke at flyve før efter omkring 56 dage. Forældre forsvarer aggressivt og modigt deres rede og unger imod indtrængere som inkluderer meget større fugle eller dyr.
  • Udbredelse: En sjælden ynglefugl omkring passende vådområder og damme i Sydfinland. Fundet på spredte steder så langt nord som Lapland. Den finske ynglende bestand er anslået til kun 50-200 par. Meget sjældnere i Finland end i Centraleuropa hvor den er en almindelig fugl, som findes i parker og langs kanaler.
  • Træk: Natlig. Forlader Finland i september-november, kommer tilbage i marts-april. Overvintrer i Vest og Sydeuropa, også lejlighedsvis i Finland.
  • Føde: Vand og strandplanter, hvirvelløse dyr.
  • Kald: Parringskaldet er et muntert “bek-bek-bek, bek-bek-bek”, ofte fulgt af et skarpt skrig. Mest almindelige kald er et gurglende, raslende “krrr”.

Grønbenet Rørhøne er klassificeret som kritisk truet og sårbar i Finland.

Grønbenet Rørhøne minder om Blishøne, men er mindre og ikke så tæt. Dens farve er generelt meget mørkt blågrå med mørk olivenbrun ryg og vinger. Den har hvidt gat under halen og slående hvide langsgående striber på hver side. Den har et klart rødt pandeskjold og base på næbbet. Unge fugle er gråbrune med hvid strube og de samme hvide markeringer på gat og sider, men intet rødt pandeskjold.

Grønbenet Rørhøne har gullige eller grønlige ben med ekstremt lange tæer med lidt svømmehud. Voksne fugle har et rødt bånd omkring deres hofte, mens unge fugle har en gullig stribe på hvert ben. Voksne fugle har gulspidset klart rødt næb. Unge fugles næb er grønligt brunt. Grønbenet Rørhønes iris kan være rød (voksne) eller brun (unge fugle).

Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page