0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jarmo Jutila, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Halemejse

Aegithalos caudatus

  • Familie: Halemejser – Aegithalidae
  • Udseende: En lille fugl med påfaldende lang hale (7-9 cm). Deres stikkende øjne står ud af deres hvide hoveder.
  • Størrelse: Længde 13-15 cm, vægt 7-10 g.
  • Rede: Imponerende boldformet rede, som almindeligvis bliver bygget i birketræer i en højde af 1,5-15 m, kunstnerisk camoufleret med stykker af birkebark og lav. Velforet med bløde fjer.
  • Formering: Lægger 7-12 æg i april. Hunnen ruger i 12-14 dage. De flyvefærdige unger bliver i reden i 14-19 dage.
  • Udbredelse: Yngler i unge løvskove og blandet skovområde fra Sydfinland til breddegraderne ved Oulu og Kainuu. Den finske ynglende bestand er anslået til 20.000-40.000 par.
  • Træk: Generelt fastboende, men kan lejlighedsvis trække i flokke over store afstande op til tusinder af kilometer, især i oktober-november, og i mindre udstrækning i marts-april.
  • Føde: Hvirvelløse dyr.
  • Kald: Et meget højt “tii-tii-tii” eller et skrattende “tsrrr tsrrr”; også en klingende sang som ligner den hos Blåmejse.

Halemejse er en lille rund fugl med påfaldende lang hale. Ingen nært beslægtede arter er fundet i Finland. De har snehvidt hoved og underside med gråligt eller lyserødt skær på bugen og dækfjerene under halen. Deres vinger og ryg har sorte, hvide og rødlige markeringer. Deres lange hale er sort med hvide kanter. Voksne har mørkebrune ben og sort næb; men unge fugle har rødlige ben og sort næb med gullig spids og rod. Deres iris er rødbrun, omringet af en rød eller gul øjering.

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page