0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Hede Lærke

Lullula arborea

  • Familie: Lærker – Alaudidae
  • Udseende: En lille, rundvinget, korthalet lærke. Vekslende lyse og mørke markeringer er tydelige på vingedækfjerene. Mønstret fjerdragt er også kendetegnende for deres hoved, inklusive øjestriber, som strækker sig til bagsiden af halsen. Slankt næb.
  • Størrelse: Længde 13,5-15 cm, vægt 12-35 g.
  • Rede: På jorden beskyttet af sparsom vegetation, lavet af rodfibre, mos og tørt græs, foret med hår og små fjer.
  • Formering: Lægger 3-5 æg i april-maj. Kun hunnerne ryger i 11-16 dage, hvorefter ungen bliver i reden i 9-15 dage.
  • Udbredelse: Yngler i tørre lysninger i fyrreskove i Sydfinland. Sjælden i egne længere mod nord. Den finske ynglende bestand er anslået til 4.000 par.
  • Træk: Dagtrækfugle, forlader Finland i september-november, vender tilbage i marts-maj. Overvintrer i de vestligere egne af Midteuropa, også lejlighedsvis i Finland.
  • Kald: Et blødt, “deedlooee”. Sangen er lang og melodisk, bliver ofte udført i flugt.
  • Føde: Frø, hvirvelløse dyr.

Hede Lærk er beskyttet over hele Finland og Åland.

Hede Lærk er Finlands mindste lærk. De har korte, mørke haler med lyse hvidlige kanter og spidser. Deres markeringer på hovedet er tydelige, også øjestriberne, som mødes bag nakken. De har stribet hætte og slankt næb. De vekslende lyse og mørke markeringer på deres vingedækfjer er også synlige på fugle i flugt. Deres næb og bryster er markeret med striber og pletter. Hede Lærk har gullige ben, brun iris, og deres næb har mørkebrunt overnæb og lysere undernæb.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page