0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Hjerpe

Tetrastes bonasia

  • Familie: Fasanfugle – Phasianidae
  • Udseende: En lille vildtfugl med grå, brune, sorte og hvide mønstre.
  • Størrelse: Længde 34-39 cm, vingefang 48-54 cm, vægt 250-450 g.
  • Rede: I en hulning på jorden, skjult under et lille træ, busk eller gren. Bruger sjældent rede materiale.
  • Formering: 9-10 æg bliver lagt i maj, de bliver udruget af hunnen i 25-27 dage. Ungerne er i stand til at flyve efter kun 4 dage.
  • Udbredelse: Trives i tætte skovområder, især i granbestande. Svær at se, eftersom den er en mester i sløring og skjul. Nedadgående i antal, med nuværende finsk bestand anslået til 400.000-500.000 par.
  • Træk: Standfugl, men kendt for at flytte sig imellem adskilte skovområder, hvor der ikke er for langt imellem.
  • Føde: Skud, knopper, rakler og bær.
  • Kald: Høres oftere end den ses. Typisk kald er et 4-5 stavelses fløjt. I flugt afgiver den en karakteristisk højt skraldende lyd.

Hjerpe er omkring på størrelse med Allike, hvilket gør den til den mindste vildtfugl som findes i finske skove. Den har rundet krop, lille hoved og tyndt sort næb. Dens tiltrækkende fjerdragt har brune, grå, hvide og sorte markeringer. Dens hale ender i et bredt sort bånd. Hannen har sort hagesmæk og tydelig kam bag på hovedet.
Hjerpe har brunligt grå ben dækket med fjer, og en rødlig brun iris.

Hjerpe er den næstmest almindelige vildtfugl i finske skove (efter Urfuglen). Voksne parrer sig monogamt tidlig om foråret. Lige som mane andre medlemmer af familien af Fasanfugle og Agerhøns kan den jages i jagtsæsonen.

Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page