0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Høgeugle

Surnia ulula

  • Familie: Egentlige Ugler – Strigidae
  • Udseende: En ugle af middel størrelse med sorte og hvide markeringer og klare gule øjne. Kan skelnes fra Perleugle på at den er større, har længere hale og en lys plet imellem skulderkanterne af vingerne.
  • Størrelse: Længde 35-43 cm, vingefang 69-82 cm, vægt 215-380 g.
  • Rede: I Huller i hule træer.
  • Formering: Lægger 4-11 æg i marts-april. Kun hunnerne ruger i 25-30 dage. Ungerne er flyvefærdige efter 25-30 dage.
  • Udbredelse: Bor i åbne skove i det nordliga Finland og nogle dele af Midtfinland, men kun sjældent i syd. Den finske ynglende bestand er anslået til 2.000-6.000 par. Forbliver aktiv igennem dagen, til forskel fra de fleste andre ugler.
  • Træk: Standfugl, men kan nå længere syd ind i de baltiske lande og den sydlige kyst af Østersøen. Største mulighed for at finde den udenfor yngleområderne er i august-oktober og april-maj.
  • Føde: Små pattedyr.
  • Kald: En serie af bløde pludrende kald.

Høgeugler er ugler af mellemstørrelse med lang hale og har slående sorte og hvide markeringer. Deres blege ansigt er afgrænset af sorte kanter, det omfatter også øjenbrynslignende markeringer som med deres klare gule øjne giver dem et gennemtrængende blik. I flugt kan de minde om Spurvehøg. Den kan skelnes fra Perleugler på at den er større, har længere hale og en lys plet tværs over den øvre del af brystet. Deres ben har sortbrune kløer og er dækkede med fjer. Deres næb er gult.

Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page