0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Huldue

Columba oenas

  • Udseende: En lille blågrå due med ingen hvid farve på vinger eller hals.
  • Størrelse: Længde 28–32 cm, vingefang 60–66 cm, vægt 250–300 g.
  • Rede: I træhuller eller redekasser, dækket med strå, kviste og mos.
  • Formering: 2 æg lagt fra tidlig i april, udruget af begge forældre i 16–18 dage. Unge fugle er flyvedygtige efter 28 dage. Kan lægge en ny redefuld af æg, mens det forrige kuld af næsten flyvedygtige unger stadig er til stede.
  • Udbredelse: Sjælden ynglefugl i Syd og Centralfinland. Finder føde på marker og enge, men reden kan være i en skov langt væk fra områderne, hvor den finder føde (på grund af mangel på passende redehuller). Den finske population er anslået til 2,000–4,000 par. Antallet er nedadgående.
  • Træk: Trækker til V Europa august-november, kommer tilbage med andre tidlige trækfugle i marts–april. Kan af og til overvintre i Finland.
  • Føde: Frø af græs og ukrudt, korn, bær og bælgfrugter.
  • Kald: Et hurtigt tostavelses kurrende “huu-u huu-u…”.

Hulduer er mindre og har kortere haler end ringduer, og har ingen hvide markeringer på deres vinger eller halse. De er almindeligvis mørkt blågrå i farven, med grønlige metalliske pletter på siden af deres halse, og et mørkerosa skær på deres hals og bryst. De minder også om klippeduer som har lignende fjerdragt, men deres undervinger er altid grå, og de mangler den hvide gump og sammenhængende dobbelte vingestribe som hos Klippeduen.

Hulduers ben er røde (voksne) eller brunlige (unger), og de har gullige næb med rød base, og brune regnbuehinder.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page