0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Reima Kekäläinen, Kari Pihlaviita, M., W. & F. von Wright: Pohjolan linnut värikuvin. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Karmindompap

Carpodacus erythrinus

  • Familie: Finker – Fringillidae
  • Udseende: En mellemstor finke med ret ensfarvet fjerdragt. Hannen er nem at genkende på sit klare røde hoved, bryst og gump. Hunner og unge fugle er lyst brune. Næbbet er kort og robust med en buet overkant. Øjnene er små, mørke og skinnende.
  • Størrelse: Længde 13,5-15 cm, vægt 21-26 g.
  • Rede: I en busk eller træ, lavet af tørre græsstængler som stikker ud fra reden, og tørre mjødurtblomstre, foret med rodfibre og hår.
  • Formering: 4-6 æg bliver lagt i maj-juni, de bliver udruget af hunnen i 11-13 dage. Ungerne forlader reden efter 10-15 dage.
  • Forekomst: Yngler i kratbevokset område, landbrugsjord og haver fra det sydlige Finland til Lapland. Tætheden er højest i det sydlige Finland. Den finske ynglende bestand er anslået til 250.000-350.000 par.
  • Træk: Hovedsaglig om natten. Forlader Finland i juli-august, kommer tilbage i maj-juni. Overvintrer i Sydøstasien.
  • Føde: Frø, knopper, insekter
  • Kald: Et kanariefugls lignende “choo-ee”. Sangen er et kvidrende omkvæd “hoo-pee-too”. Hannen synger fra et synligt sted, men Karmindompap er ellers sky og tilbageholden.

Voksen han hos Karmindompap har dyp højrød farve på hoved, hals, bryst og gump. Dens ryg, hale og vinger er brune, og dens bug er hvidlig. Hunnen og unge fugle mangler den klare røde farve. I stedet er deres fjerdragt grålig brun med utydelige striber. De kan bedst genkendes på deres tykke næb, striber på brystet, to lyse striber på vingerne, og deres små, mørkebrune skinnende øjne. Karmindompap har mørkebrune ben og brunt næb.

Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page