0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Kortnæbbet gås

Anser brachyrhynchus

  • Familie: Egentlige andefugle – Anatidae
  • Udseende: En grå gås, let at skelne i godt syn, på formen og farven af næbbet.
  • Størrelse: Længde 61-76 cm, vingefang 137-161 cm, vægt 2,8-3,5 kg.
  • Rede: En lav stabel af plantemeteriale på tørt land.
  • Formering: 3-5 æg udruget efter 26­-27 dage. Gæslingerne lærer at flyve efter omkring 56 dage. Rederne er i spredte kolonier i tundraregioner. Yngler ikke i Finland.
  • Udbredelse: Rederne er på den arktiske tundra og klippeskråninger på Svalbard, Island og Grønland. Overvintrer i NV Europa hovedsaglig rundt om Nordsøen.
  • Træk: En sjælden forbipasserende trækfugle i Finland, men dens forekomst er blevet mere hyppig i den seneste årtier. Kan ses i efterårstrækket i september-oktober, og i større antal april-maj, ofte blandt flokke af andre grå gåsearter.
  • Føde: Forskellige vand og strandplanter. Æder også af stubmarker i vinterområderne.
  • Kald: Minder om det tudende kald hos Sædgås, men er lidt højere.

Kortnæbbede Gæs minder meget om Sædgæs, og blev tidligere anset for en underart. Deres næb er mere stumpet end hos Sædgæs, og farven er sort og lyserød i stedet for orange. På trods af at deres hoveder og halse er mørkere end hos Sædgæs, er deres rygge blegere, som er praktisk som et skelnende kendeteg for blandede flokke i flugt. De har lyserøde ben,
Sammenlignet med de orange ben hos Sædgæs. Unge fugle ligner unge Sædgæs, men deres næb er tydelig kortere.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page