0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, Kari Pihlaviita, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Krikand

Anas crecca

  • Familie: Egentlige andefugle – Anatidae
  • Udseende: En meget lille pjaskende and. Vingespejlet er grønt nær ved vingebasen og sort nærmere vingespidsen, kantet med smalle lyse striber for og bag. Næbbet er slankt.
  • Størrelse: Længde 34-38 cm, vingefang 53-59 cm, vægt 270-330 g.
  • Rede: På et beskyttet sted, sommetider i en vis afstand fra vand, foret med tørt græs og dun.
  • Formering: 7-11 æg bliver lagt i april-maj, de bliver udruget af hunnen i 21-27 dage. Ællingerne forlader reden hurtigt efter udklækningen og lærer hurtigt at finde føde selv, men de bliver sammen i et kuld tæt på deres mor til de lærer at flyve efter omkring 6 uger.
  • Forekomst: Yngler over hele Finland omkring åbent vand og vådområder. Den finske ynglende bestand er anslået til 150.000-250.000 par.
  • Træk: Hovedsaglig om natten. Forlader Finland i august-september, kommer tilbage i april-maj. Overvintrer i sydvest Europa og Nordafrika.. Også sommetider set i Finland om vinteren.
  • Føde: Planter og hvirvelløse dyr.
  • Kald: Om foråret laver hannen et højt, klart “krik” kald. Hunnen laver et rappende kald, som ligner det hos Gråanden, men mindre larmende.

Krikand kan jages i Finland. Den er den mindste andeart, som findes her, og den næste i antal (efter Gråanden). Hanner i ynglefjerdragt har kanelbrunt hoved med en metalgrøn ansigtsplet som bliver smallere mod bagsiden af halsen, og den er tegnet med gullig kant. Dens overside og sider er grå med sorte og hvide langsgående striber, som går tilbage fra hver skulder. Den har en gul og sort plet på gatter, som er iøjnefaldende på svømmende fugle. På afstand ser ynglende hanner ensfarvet grå ud med mørkt hoved. De skifter fjerdragt sent i juni og får en ny fjerdragt, som ligner hunnens, selv om de kan skelnes på den ensfarvede grå farve på forkanten af dens sekundære vingefjer.

Hunnen og unge fugle minder om hunner hos Atlingand, men kan skelnes på den generelt mørkere farve, de finere detaljer på dens skællignende mønster og deres mindre tydelige øjestriber. Den har også en utydelig lysebrun plet på basen af næbbet (hos Atlingand er denne plet tydeligere og lysere).

Krikands ben er grønligt grå, dens næb er gråt, og dens iris er mørkebrun. Når den bevæger sig i flok kan dens opførsel minde mere om vadefugle end om ænder på grund af dens lynhurtige flugt og den tætte flok, den danner.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page