0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Krognæb

Pinicola enucleator

  • Familie: Finker – Fringillidae
  • Udseende: Stor, tætbygget, korthalset fugl på størrelse med Drossel, minder om en stor Lille Korsnæb. Hannen er lyserød rød, hunnen orange gullig orange. To hvide vingestriber er tydelige på vingerne. Halen er lang i det.
  • Størrelse: Længde 19-22 cm, vægt 38-67 g.
  • Rede: I et træ, løst bygget af kviste og stilke af dværgbuske, foret med rodfibre, strå, rensdyrhår, dele af mos osv.
  • Formering: 4-5 æg bliver lagt i juni, de bliver udruget af hunnen i 13-14 dage. De flyvefærdige unger bliver i reden i 13-14 dage.
  • Udbredelse: Yngler i skove i det centrale og sydlige finsk Lapland, men vandrer ofte, selv så langt som til de sydlige kystegne. Den finske bestand er anslået til 5.000-20.000 par. Har været meget nedadgående den sidste tid.
  • Træk: Flytter almindeligvis væk fra yngleområderne om vinteren, oftest i sydvestlig retning, ses derfor sjældent i det centrale eller sydlige Finland (kan dog være talrig i disse områder i år som er gode for rønnebær). Efterårstrækket er i oktober-november, den kommer tilbage i marts-april.
  • Føde: Frø, granknopper, frø af rønnebær om vinteren.
  • Kald: Et klart fløjtelignende “tilu-lee” med variationer. Sangen er tydelig og stærk, minder om sangen hos Hedelærken.

Krognæb er store, langhalede Finker, omkring størrelsen på en lille Drossel. Hannens fjerdragt er hovedsagligt lyserød, hunnens er hovedsagligt gulligt orange. Vingerne hos begge køn er sorte med to hvide vingestriber (lyserøde på hannen) og hvide yderkanter på sekundære og tertiære vingefjer. Krognæbs store, solide næb er mørkebrunt med en lys base på undernæbbet. Deres ben og iris er mørkebrun. Den er frygtløs og virker lidt langsom og klodset i sine bevægelser.

Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page