0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Laplandsugle

Strix nebulosa

  • Familie: Egentlige Ugler – Strigidae
  • Udseende: En stor ugle med et stort hoved. Ansigtet har et slående reserveret udtryk, dannet af smalle koncentriske ringe omkring de klare gule øjne. Bredt mørkt bånd på halespidsen. De primære vingefjer har et brunligt gult bånd nær basen.
  • Størrelse: Længde 59-68 cm, vingefang 128-148 cm, vægt 650-1,1 kg (han), 1-1,9 kg (hun).
  • Rede: I forladte rovfuglereder eller i en brækket træstamme af et stærkt træ.
  • Formering: 4-7 æg bliver lagt i marts-april, udruget af hunnen i omkring en måned. Ugleunger udklækkes på forskellige tidspunkter og forlader reden efter omkring tre uger, længe før de lærer at flyve.
  • Udbredelse: Sjælden og uregelmæssig ynglefugl i nåleskove i Lapland og andre nordlige egne, kan også af og til bygge rede i det centrale eller sydlige Finland. Den finske ynglende bestand er anslået til 300-1.500 par.
  • Træk: Standfugl, men når der er knaphed på føde kan den række over store områder, selv så langt som sydkysten af Finland og af og til Sydsverige og Nordtyskland. Sådanne omstrejfere kan ses imellem september og april.
  • Føde: På trods af sin store størrelse, so æder den hovedsagligt små gnavere som den fanger ved brug af sin udmærkede hørelse, sommetider kan den også finde bytte under dyb sne.
  • Kald: Et hult tudende “uuh” gentaget i intervaller på omkring et sekund omkring ti gange.

Laplandsugle er næsten lige stor som Stor Hornugle. Laplandsugles fjerdragt er hovedsagligt brunligt grå med mange mørke striber. Den har stort hoved med klart gule stirrende øjne omgivet af et sæt af smalle koncentriske ringe. Dens ansigt er også markeret af en sort skæglignende plet og buskede hvide øjenbryn. Dens hale er ret lang med et bredt mørkt bånd i spidsen.

Et godt skelnende kendetegn hos Laplandsugle i flugt er en brungul plet dannet af farverne på basen af dens primære vingefjer. Laplandsugles ungers ben er dækkede med fjer og har brune kløer. Den har gult næb og dens iris er også klart gul.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!


Ilmaistapahtumamme villiyrteistä keskustakirjasto Oodissa - varaa paikkasi Helmetin sivuilta
Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page