0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Lille Kjove

Stercorarius longicaudus

  • Familie: Kjover – Stercorariidae
  • Udseende: Kroppen har samme størrelse som Hættemåge, men voksne fugle har en meget forlænget midterste halefjer. Unge fugle har kileformet hale. Næbbet er forholdsvis tykt. Lys plet på vingerne er kun utydelig.
  • Størrelse: Længde 39-41 cm, vingefang 88-105 cm, vægt 230-350 g.
  • Rede: I en fordybning på jorden i en tør del af en mose, ved dværgbirketræer i moseland eller på åbne arktiske højdedrag.
  • Formering: 1-3 æg bliver lagt sent i maj tidlig i juni, de bliver udruget af begge forældre i 23 dage. Ungerne er lærer at flyve efter 21 dage.
  • Udbredelse: Yngler i det nordligste finsk Lapland. Den finske bestand er anslået til at være imellem 100 og 2.00 par, varierer meget på grund af tilgængeligheden af Lemminger til at jage.
  • Træk: Sandsynligvis om dagen. Tiden for efterårstrækket er uklar, men i dårlige år for Lemminger kan den tage af sted så tidlig som juni eller juli. Kan også ses så sent som september-oktober. Kommer tilbage i maj efter at have overvintret i midten af Atlanterhavet og nær kysten ved Brasilien.
  • Føde: Specialiseret jæger som hovedsagligt jage Lemminger, men i år hvor der ikke er så mange Lemminger kan den også æde unge fugle, æg og bortkastet føde på affaldspladser eller i fiskehavne. Kan også æde ådsler, bær og insekter. Om vinteren praktiserer den en form for luftpirateri, hvor den plager Terner og Måger og tvinger dem til at smide deres bytte.
  • Kald: Serier af skarp mjaven lige som kaldet hos Stormmågen.

Lille Kjove yngler på arktiske højdedrag længst mod nord i Finland. Den indleder frygtløst aggressive luftangreb på enhver som nærmer sig dens rede. Den er mindre end Almindelig Kjove, og ligner i farven Almindelig Kjove som har en mørkere farvenuance, men dens hætte er mørkere og tydeligere aftegnet mod dens gullige kinder. Den har hvidt bryst uden mørke bånd. Den midterste halefjer er meget forlænget til en smal nåleformet spids. Ung fugles forlængelse er kun minimal. Unge fugle er mørkere end unge fugle hos Almindelig Kjove, og har mere mønstring på oversiden. Lille Kjove har mørkegrå ben, dens næb er gråligt brunt ved basen med sort farve nærmere spidsen, og den har mørkebrun iris.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page