© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. All rights reserved.

Mandarinand

Aix galericulata

  • Familie: Egentlige andefugle – Anatidae
  • Udseende: Andrikken har en meget farverig, umiskendelig fjerdragt. Hunnerne ligner hunner hos Brudeand, men er lidt blegere med mere udprægede markeringer.
  • Størrelse: Længde 41-49 cm, vingefang 65-75 cm, vægt 444-500 g.
  • Rede: I huller i træer.
  • Formering: 9-12 æg udruget af hunnerne efter 28-30 dage. Ællingerne lærer at flyve efter 40-45 dage.
  • Udbredelse: Oprindelig udbredelse var Østasien. Undslupne har klaret sig i England siden tidligt i 1900. Der ses kun nogle få individer i Finland årligt.
  • Træk: De trækker indenfor oprindeligt udbredelsesområde.
  • Føde: Forskellige vandplanter og dele af planter fra vandoverfladen som den nipper til på lavt vand. Den æder også på land, hvor den også æder nødder og frø.
  • Kald: ret stille. Andrikken laver et skærende fløjtende kald når den går på vingerne; hunnerne har et dæmpet kaglende kald.

Mandarinand ligner lidt Brudeand, men hunnerne kan genkendes i alle fjerdragter på den blege base på deres næb, og den runde plet på deres sider. De har også mindre hvidt rundt om deres øjne – deres øjneringe og øjnestriber er tættere og mere udpræget kantede.

Voksne hanner er umiskendelige. En bred hvid stribe starter fra deres næb, udvider sig bag deres øjne, og ender som en del af en farverig krave bag deres halse. De lange orange fjer på deres kinder og hals ser ud som om de er kæmmede når de var våde. To orange “sejl” stikker op fra deres ryg. Deres sider er brunlige, og de har hvide pletter under deres haler, og metallisk mørke violette bryster. Deres øvre dele er hovedsaglig mørke og blanke. De har mørke regnbuehinder, og rødt næb med bleg base.

Voksne hunner og unge fugle ligner dem hos Brudeanden, men de har mindre hvidt rundt om deres øjne, deres hoveder er blegere, og den hvide plet på basen af deres næb er formet forskelligt. De plettede markeringer på deres sider er også mere udprægede. Hunnernes øjne er mørkebrune, og deres næb er gulliggrønne med bleg base (ulig det mørkere næb hos hunnen hos Brudeand).

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page