0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Mudderklire

Actitis hypoleucos

  • Familie: Sneppefugle – Scolopacidae
  • Udseende: En lille, kortbenet, langhalet vadefugl med en karakteristisk sammenkrøben stilling. Oversiden er brun, brystet tæt stribet, bugen og andre dele på undersiden er fuldstændig hvide. Enkelte hvide vingestriber er synlige på fugle i flugt.
  • Størrelse: Længde 18-20,5 cm, vingefang 32-35, vægt 41-56 g.
  • Rede: I en fladgrundet fordybning blandt vækst, almindeligvis godt skjult. Foret med tørre blade, græs, fyrre eller grannåle osv.
  • Formering: 4 æg bliver lagt i maj, udruget af begge forældre i 21-24 dage. Ungerne forlader reden hurtigt efter udklækning og lærer hurtigt at finde føde selv. Ungerne er lærer at flyve efter omkring 3 uger.
  • Forekomst: Bygger rede nær kyster over hele Finland. Den ynglende bestand er anslået til 150.000-250.000 par.
  • Træk: Natlig. Flyver sydpå i juli-august, kommer tilbage i april-maj. Kan trække enkeltvis eller i små grupper. Overvintrer i det sydlige Europa og Afrika.
  • Føde: Hvirvelløse dyr.
  • Kald: Varierende skarpe og svage kald, især et gennemtrængende “ti-vii-viit”.

Mudderkliren er det mindste medlem af sin familie, som er fundet i Finland. Dens overside er gråligt brun og dens underside er klart hvid, bortset fra dens tæt stribede bryst. Dens hvide farve strækker sig op i en kileformet markering mellem forvingerne og dens brunstribede bryst. En særpræget enkelt hvid vingestribe er synlig på fugle i flugt. Den har lang hale, korte grønligt grå ben, mørkebrunt næb og brun iris.

Mudderklire svirper halen op og ned som Vipstjært og flyver ofte lavt over vand med baskende vingeslag.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page