0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Mursejler

Apus apus

  • Familie: Egentlige sejlere – Apodidae
  • Udseende: Næsten fuldstændig mørkebrun med en lys plet på struben. Flyvemønsteret adskiller sig fra det hos landsvaler og bysvaler, med korte serier af hurtige vingeslag afløst af lange perioder med svævende flugt.
  • Størrelse: Længde 17-18,5 cm, vingefang 40-44 cm, vægt 42-54 g.
  • Rede: I et hul på toppen af et tag, en redekasse eller ventilationsindtag. Beskeden rede lavet af fjer, strå og andet materiale, som forældrene kan samle i luften mens de flyver, alt limet sammen med spyt for at danne en bred flad rede skål.
  • Formering: 1-3 æg bliver lagt i juni, udruget af begge forældre i 18-26 dage. Ungerne bliver i reden imellem 25 og 49 dage, afhængig af tilgængelighed af føde.
  • Udbredelse: Et kendt syn om højsommeren over bebyggelse og sparsomt skovland over hele Finland (i mindre antal selv i udstrakt vildmark). Den finske ynglende bestand er anslået til 30.000-60.000 par.
  • Træk: Om dagen. Forlader Finland i august-september, kommer tilbage i maj-juni. Overvintrer i det tropiske Afrika.
  • Føde: Luftbårne insekter og spindlere. Voksne bringer sammenpressede bolde af føde til ungerne. Disse bolde vejer omkring et gram, og kan indeholde så meget som 1.500 små fluer eller 150-200 større insekter.
  • Kald: Nær reden er det et groft skrigende kald “sviir srrii” udført under konkurrerende flugt.

Mursejlere er større end landsvaler og bysvaler, og dens vinger er mere seglformede. Dens fjerdragt er næsten fuldstændig mørkebrun (ofte sort på afstand) bortset fra en hvid strubeplet. Dens ankler er fjerede, og dens tæer er mørkebrun. Den har sort næb og mørkebrun iris.

Dens flyvemønster adskiller sig synligt fra det hos landsvaler og bysvaler, med korte serier af hurtige vingeslag afløst af lange perioder med svævende flugt. Dens ben er så korte (med alle tæerne pegende fremad så den er i stand til at hænge på stejle overflader) at den ikke kan gå på jorden, så de æder og selv sover ofte mens de flyver.

Mursejler er meget tilpasset til at æde flyvende insekter. Under mangel på flyvende insekter forårsaget af regn bærende lavtrykssystemer, kan den flyve over lange afstande i søgning efter føde, selv rækkevidder på hundreder af kilometer for at finde passende vejrforhold. Ungerne kan også klare mangel på føde ved at overleve uden føde op til en uge, sommetider ved at gå ind i en slags dvale.

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page