0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio, Kari Pihlaviita, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Nattergal

Luscinia luscinia

  • Familie: Fluesnappere – Muscicapidae
  • Udseende: Utydelig ensartet brun. Ligner hunnen hos Rødstjert, men lidt større. Halen er ensartet rødbrun. Nogle gråbrune pletter på brystet.
  • Størrelse: Længde 15-17 cm, vægt 24-31 g.
  • Rede: Almindeligvis på jorden, godt skjult, ofte blandt nælder. Lavet af græs og tørre blade, foret med fjer og fint græs.
  • Formering: Lægger 3-6 æg i maj-juni. Kun hunnen ruger i 13-14 dage. Den flyvefærdige unge bliver i reden i 11-14 dage.
  • Udbredelse: Yngler i tætte unge løvskov områder, landbrugsvolde og parker, fundet så langt nord som Kainuu, men sjældnere i de mere nordlige vidder. Den finske ynglende bestand er anslået til 15.000-20.000 par. Har bredt sig og er blevet mere almindelig de sidste år.
  • Træk: Natlig. Flyver sydpå i august-september, kommer tilbage i maj-juni. Overvintrer i det tropiske Afrika.
  • Føde: Hvirvelløse dyr.
  • Kald: Et skarpt klikkende “dsrak”; alarmkaldet er et højt “hiit”. Sangen består af kraftig fløjten og skratten, udført ved høj lydstyrke, men ikke særlig melodisk, kan høres på lang afstand en rolig sommernat. Synger mest mellem maj og sent i juni.

Nattergale er beskedne i udseende med deres ensartede brune fjerdragt. Deres eneste mere farvestrålende kendetegn er deres rødbrune hale. Deres bryst har spraglede gråbrune markeringer. De kan skelnes fra de ellers lignende hunner hos Rødstjert på deres større størrelse og generelt mørkere udseende. Deres længere ben adskiller dem også fra Sangere. Nattergales ben er lysebrune, deres næb er mærkebrune, og de har rødbrune øjne.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page