0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Nøddekrige

Nucifraga caryocatactes

  • Familie: Kragefugle – Corvidae
  • Udseende: Et medlem af kragefamilien på størrelse med Skovskaden. Fjerdragten er hovedsagligt mørkebrun med hvide pletter. Tydeligt hvidt gat og halespids. Næbbet er langt og smalt.
  • Størrelse: Længde 32-35 cm, vingefang 49-53, vægt 135-190 g.
  • Rede: Almindeligvis i en lille gran, lavet af kviste, rådnende træ, enebær bark og lav, foret med tørt græs.
  • Formering: 3-5 æg bliver lagt i marts-april, udruget af begge forældre i 18-19 dage. Ungerne forbliver i reden i 24-26 dage, og holder sig derefter tæt på deres forældre i op til fire måneder.
  • Udbredelse: Den nævnte art (Nucifraga caryocatactes caryocatactes) yngler i SV Finland i nåleskove med hassel og egetræer. Tyndnæbbet Nøddekrige (N. c. macrorhynchos) yngler i adskillige egne inklusive Häme og Vaasa. Den finske ynglende bestand er anslået til 1.500-2.500 par.
  • Træk: Standfugl, men unge fugle kan nå over store afstande. Tyndnæbbet Nøddekrige kan forekomme uden for yngleområderne imellem august og oktober.
  • Føde: Nødder, frø (Tyndnæbbet Nøddekrige specialiserer sig i frø af Cembra-Fyr), sommetider også hvirvelløse dyr.
  • Kald: Lave serier af skurrende kald “krayh-krayh-krayh”. Sommetider stille skræppen.

Nøddekriger er medlemmer af kragefamilien på størrelse med Skovskaden. Fjerdragten er hovedsagligt brun med hvide pletter. Deres hvide gat og halespidser er særlig synlige i flugt. Deres hætte er mere lige, mørkere brun og de har sorte vinger. Det kan være vanskeligt at skelne nævnte art fra Tyndnæbbet Nøddekrige; Tyndnæbbet Nøddekrige har dog lidt længere og smallere næb og et bredere hvidt bånd på halespidsen. Nøddekriges ben og næb er sorte, og de har mørkebrune iris.

Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page