0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Ringdue

Columba palumbus

  • Udseende: Større og tungere end huldue, med en længere hale. Særprægede hvide tværbånd på vingerne, og voksne fugle også har hvide halsmarkeringer.
  • Størrelse: Længde 38–43 cm, vingefang 68–77 cm, vægt
    400–600 g.
  • Rede: Flad sjusket dynge af tynde kviste, oftest i grantræer.
  • Formering: 2 æg lagt fra midt i april, udruget af begge forældre i 17–20 dage. Unge fugle er flyvedygtige efter 35 dage.
  • Udbredelse: Sky og tilbageholdende når den yngler i granskove, men i store flokke når den trækker. I dag yngler den i Finland næsten så langt nord som Øvre Lapland. Den finske population er anslået til 250,000 par.
  • Træk: Overvintrer i V Europa, den forlader Finland i september–oktober og kommer tilbage i april. Trækker om dagen.
  • Føde: Frø, korn og bælgfrugter.
  • Kald: Flertonet kurren, sommetider misforstået som tuden fra en ugle.

Ringduen er Finlands største due. Dens hovedfarve er bleg blågrå, men markeret med særprægede hvide tværbånd på vingerne, og hvide pletter rundt om halsen (mangler på unge fugle) Andre farvepletter omfatter grønlige metalliske markeringer omkring den hvide halsring, og udstrakte purpurfarvede brystpletter.

Voksne Ringduer har røde ben, rødt næb med blege gullige spidser og blege gule regnbuehinder. Unge fugle har lyserøde ben, blågrå næb med blegere spids, og mørkebrune regnbuehinder.

I flugt, har ringduer tætte, storbrystede silhuetter, og deres haler er længere end dem hos hulduer. Når de går på vingerne, slår de larmende vingerne sammen. Når de flyver længere afstande flyver de hurtigt og lige, men i parringsflugt flyver hannerne skråt opad, før de slår vingerne sammen og svæver nedad.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page