© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. All rights reserved.

Rødhalset Gås

Branta ruficollis

  • Familie: Egentlige andefugle – Anatidae
  • Udseende: En lille gås, der er meget farverig, når man ser den tæt på, men ser hovedsaglig sort ud, når man ser den langt væk.
  • Størrelse: Længde 54-60 cm, vingefang 110-125 cm, vægt 1-1,5 kg.
  • Rede: Reder bygget i lave hulninger i jorden og foret med græs, mos og dun.
  • Formering: Lægger 6-7 æg i juni, udruget efter 23-25 dage. (Man ved kun lidt om nogle af artens yngleadfærd, deriblandt hvornår ungerne bliver flyvedygtige.). Den kan lide at bygge rede i spredte ynglekolonier, ofte nær rederne hos rovfugle (feks. Loddenbenede Musvåger eller Vandrefalke), åbenbart for at afskrække rovdyr.
  • Udbredelse: Den bygger rede på tundraen i Sibirien øst for floden Ob så langt som til Taimyrhalvøen. I Finland er den hovedsaglig set imellem flokke af andre gåsearter i træksæsonen for arktiske vandfugle. Den overvintrer rundt om det Sorte Hav. Arten er ikke velkendt blandt videnskabsmænd og antallet har åbenbart været nedadgående de sidste årtier. I midten af 1950’erne var den globale ynglepopulation anslået ti at være 50,000 individer, men omkring 2003-2005 var antallet faldet til omkring 38,500, og den bliver betragtet som truet over hele verden.
  • Træk: Set i Finland under efterårstrækket september-oktober og oftere om foråret mellem april og begyndelsen af juni.
  • Føde: Forskellige planter, og også frø på stubmarker. Tilgængeligt græs på tørt land.
  • Kald: Høj tuden.

Rødhalsede Gæs er lille, og deres farver er meget eksotiske når man ser dem tæt på. Når man ser dem i godt lys, er de meget nemme at identificere, men på afstand kan de se ensartet mørke ud. De er mindre end Knortegæs, med tykke halse og meget kort næb. Deres rygge er næsten sorte, og deres vinger har to hvide striber. Deres sider og underdele bagtil er hvide. Deres buge er sorte, men deres bryster, halse og kinder er dybt rødligbrune. Disse rødlige markeringer er dækket med tætte hvide markeringer. Deres nakker og hoveder er mest sorte med en hvid plet imellem deres øjne og næb. Unge fugle ligner voksne, men deres mørke markeringer er mere brunlige, og deres kindpletter og halsetriber er mindre tydelige end hos de voksne. Deres halse og ben er sorte, og deres regnbuehinder er rødligbrune. Rødhalsede Gæs er livlige, og har et slående højt kald.

Rødhalsede Gæs bliver i stor udstrækning holdt i samlinger. Nogle af fuglene, som bliver fundet i Finland kan godt være undsluppet fra sådanne vandfuglesamlinger.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page