0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Mervi Wahlroos, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Rødrygget tornskade

Lanius collurio

  • Familie: Tornskader – Laniidae
  • Udseende: Langhalet siddende fugle, lidt større end Spurv. Hannen har rødlig brun ryg og gråt hoved med en sort maskelignende øjestribe. Hunnen er mere brunlig i farven med krydsende striber på undersiden.
  • Størrelse: Længde 16-18 cm, vægt 25-35 g.
  • Rede: Almindeligvis i en tyk busk i en højde mellem 0,25 og 4 meter. Lavet af mos, plantestilke, kviste og rødder, foret med tyndt græs, rodfibre, hår og fjer.
  • Formering: 3-7 æg bliver lagt i maj-juni, de bliver udruget af hunnen i 14-16 dage. De flyvefærdige unger bliver i reden i 13-17 dage.
  • Udbredelse: Yngler i krat i åbne områder og rydde skove i det sydlige og centrale Finland, sjældnere længere mod nord, men kan findes så langt nord som Oulu og Kainuu. Antallet har været nedadgående på det sidste. Den finske ynglende bestand er anslået til 30.000-60.000 par.
  • Træk: Natlig. Efterårstrækket er i august-september, kommer tilbage i maj-juni. Overvintrer i det tropiske Afrika.
  • Føde: Store hvirvelløse dyr, Markmus, mus, fugleunger. Spidder overskydende føde på torne af planter så som roser eller hvidtjørn, til at lagre til værre tider.
  • Kald: Et groft, smældende “dsrek”., sangen er stille, skræppende og omfatter imitationer af andre fugles kald.

Rødrygget Tornskade er ikke meget større end Spurv, men den har særpræget stærkt næb og lang hale. Hannen har rødlig brun farve på ryg og vinger, og blålig grå hætte og nakke med en sort maskelignende øjestribe. Dens underside er lys med et lyserødt skær på brystet. Dens hale er sort med hvide pletter på basen af dens yderste halefjer. Hunnen har rustent brun overside og lysere underside med krydsende stribede mønstre. Den har også mindre særpræget mørkebrun maske. Unge fugle minder om hunnen, men har mere rødlig brun ryg og tydeligere stribede mønstre, også på oversiden.

Rødrygget Tornskades ben er sorte (han) eller brunligt grå (hun). Dens næb er sort (han) eller mørkebrunt (hun). Den har mørkebrun iris.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page