0:00
0:00
Rødstjert & Gøg

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Rødstjert

Phoenicurus phoenicurus

  • Familie: Fluesnappere – Muscicapidae
  • Udseende: En farverig og livlig lille sangfugl. Den midterste halefjer er brune, de ydre halefjer og gump er rustent rødlig brune. Hannen har en særpræget sort ansigtsmaske og hvid pande. Hunnen er mattere i farven, lysere end den lignende Husrødstjert.
  • Størrelse: Længde 13-14,5 cm, vægt 12-18 g.
  • Rede: Almindeligvis i en hule i en bygning eller en redekasse. Foretrækker redekasser med brede åbninger. Reden er lavet af mos, rodfibre, lav og tørret græs, tykt foret med fjer og hår.
  • Formering: 3-9 æg bliver lagt i maj, de bliver udruget af hunnen i 13-15 dage. De flyvefærdige unger bliver i reden i 12-15 dage.
  • Udbredelse: Yngler i lyse skovlevesteder over hele Finland. Den ynglende bestand er anslået til 700.000-900.000 par.
  • Træk: Natlig. Flyver sydpå i august-september, kommer tilbage i april-maj efter at have tilbragt vinteren i Nordafrika.
  • Føde: Hvirvelløse dyr.
  • Kald: ‘Et tilbageholdt “hyit” ligner kaldet hos Gransanger, efterfulgt af et klikkende “hueet-dik-dik”. Sangen er fin og melankolsk.

Rødstjert er små, sky, men livlige sangfugle. De vifter konstant med halen, som er brunlig i midten med rustent rødlige kanter. Hanner i ynglefjerdragt har et rustent rødligt bryst, en hvid pande, en sort maske over deres kinder og strube, og grå farve på hætte og ryg. Hunner og unge fugle er mere ensfarvet brunlige, men et rustent skær kan skelnes på deres bryst. Om efteråret skifter hannerne fjer og deres struber får hvide markeringer og deres ryg bliver mere brunlig. Rødstjert har sorte ben, sort næb, og mørkebrun iris.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page