0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Sædgås

Anser fabalis

  • Familie: Egentlige andefugle – Anatidae
  • Udseende: En typisk grå gås med et orange og sort næb.
  • Størrelse: Længde 68-88 cm, vingefang 140-174 cm, vægt 3,000-3,600 g.
  • Rede: I hulninger foret med tørt græs eller andre tørre materialer, så vel som gråt dun og blegere dun i midten af reden. Rederne er typisk imellem vegetation, ofte under et træ eller busk, eller på en tue i marskland.
  • Formering: 4-8 æg (gennemsnit 5.7) lagt i maj, og udruget efter 28 dage. Ungerne er flyvedygtige efter 40 dage. Sky og tilbagetrækkende i yngletiden.
  • Udbredelse: I Finland yngler den hovedsaglig i de nordlige egne, men nu bygger den også af og til reder i moser i Midtfinland. Den finske population anslås til 1,500-2,000 par.
  • Træk: Trækker i flokke (ofte i V-formationer eller lange linier) fra enden af august, dog med det største antal i oktober, det falder ofte sammen med udbrud af koldt vejr. Den kommer tilbage til Finland i (marts-) april-maj. Nogle fugle kan overvintre i Finland, men de fleste trækker til overvintringsområder rundt om Nordsøen, eller i voksende antal de sidste år til Sydsverige og Danmark.
  • Føde: I yngleperioden æder den mange vand og strandplanter, så som halvgræs, padderokker og kæruld. På træk og på vinterområderne græsser den også på stubmarker af rester af korn og planter, deriblandt kløver.
  • Kald: Mest almindeligt en nasal, ekkoende tostavelses eller trestavelses tuden, god at identificere, når man hører den enkeltvis, men kun hørbar som utydelig kaglen i flokken når den flyver, da ligner den kaldet hos andre gæs.

Sædgåsen er en typisk grå gås, lettest at genkende på sit næb, som er langt i det, og hovedsaglig orange med en sort spids. Dens ryg er mørk og dens ben er gulligorange. Unge fugle ser lidt mørkere ud end voksne, eftersom de blege kanter på deres fjer stadig er tætte. Unge fugle har ikke de samme lange furer ned ad deres halse som voksne, og deres ben er af en blegere gullig farve. Regnbuehinderne hos Sædgæs er brune.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page