0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Sandløber

Calidris alba

  • Familie: Sneppefugle – Scolopacidae
  • Udseende: Lille vadefugl, lidt tættere end den lige så store Ryle. Særprægede hvide vingestriber er oplyst af mørkere kanter. Næbbet er sort og ret solidt. Vinterfjerdragten er meget lys.
  • Størrelse: Længde 18-21 cm, vingefang 35-39, vægt 50-60 g.
  • Rede: I en fladgrundet fordybning på sandet eller gruset jord, lavet af blade og lav.
  • Formering: 4 æg bliver lagt i juni, udruget af begge forældre i 24-32 dage. Ungerne forlader reden hurtigt efter udklækkelsen, lærer hurtigt at finde føde selv efter omkring 5 dage, og lærer at flyve efter omkring 17 dage.
  • Udbredelse: Yngler på den sibiriske tundra, i Europa yngler den kun på Svalbard. Ses kun på gennemrejse i Finland, sjældent om foråret, men mere almindeligt om efteråret.
  • Træk: Hovedsaglig om natten. Efterårstrækket er imellem juli og oktober, forårstrækket i maj-juni. Overvintrer langs vestkysten af Afrika og Europa, også omkring Nordsøen.
  • Føde: Hvirvelløse dyr. Æder på kyster tæt på vandkanten, følger bølgerne tæt.
  • Kald: Et gennemtrængende “bit”.

I sommerfjerdragten er Sandløbers hoved, hals og bryst rødlig brunt med sorte pletter. Der er en tydelig grænse imellem dens bryst og hvide bug. Dens ryg har komplekse grå, sorte og gullig brune mønstre. Unge Sandløbers hætte, skuldre og øvre ryg er sortbrune med hvide pletter, men bagdelen af ryggen er grålig brun. Deres undersider er hvide med nogle brunlige pletter langs siderne. Sandløbers vingefjer er mørke med en særpræget hvid stribe på hver vinge, som er tydelig synlig på fugle i flugt. Den har sort næb, sorte vinger og brun iris.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page