0:00
0:00
© Simo Mikkonen © Simo Mikkonen © Simo Mikkonen

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, Simo Mikkonen, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Sjagger

Turdus pilaris

  • Familie: Drosselfugle – Turdidae
  • Udseende: En stor, robust bygget og farverig drossel med en lang hale. Ryg, gump og hoved er grå. Undervinger og bug er hvide, brystbånd er okkerfarvet. Strube, bryst og sider er spættede.
  • Størrelse: Længde 22-27 cm, vægt 82-138 g.
  • Rede: Almindeligvis i et træ (dog af og til i en brændestabel eller klippefremspring) i en højde på 1-20 m. Lavet af tørt græs og ler, foret med finere strå.
  • Formering: 3-7 æg bliver lagt i april, de bliver udruget af hunnen i 11-14 dage. Ungerne forlader reden efter 11-15 dage. Om foråret bygger den rede i kolonier, men senere på året bygger den rede igen enkeltvis på andre steder eller i mindre, sparsomme grupper. Fuglene er fælles om at forsvare deres forårskolonier aggressivt, det giver også beskyttelse til andre fuglearter.
  • Forekomst: Bygger rede i forskellig slags skove over næsten hele Finland. Talrig i områder med landbrugsjord, sjældnere i større uafbrudte skovområder. Den finske ynglende bestand er anslået til 1-2 millioner par.
  • Træk: Trækker om dagen eller natten. De fleste fugle forlader Finland imellem september og november, de kommer tilbage i april-maj efter at have overvintret i Vest og Sydeuropa. Kan også ses i betydeligt antal i Finland vintre, hvor træerne har mange bær.
  • Føde: Orme, snegle, insekter, edderkopper. Bær om efteråret og vinteren.
  • Kald: Særpræget raslende kald. Sangen er kvidrende med pibende lyd.

Sjagger er en stor drossel, lidt mindre end Misteldrossel. Dens ryg er rødlig brun, men dens hoved, hals og gump er grå. Dens bryst er orange gulligt markeret med mørke pletter som fortsætter på siderne på hver side af dens hvide underbug. Dens hale og vingefjer er sorte, men dens undervinge og armhule dækfjer er hvide, lige som dem hos Misteldrosselen. Hannen og hunnen hos Sjagger har næsten identisk fjerdragt. Unge fugle kan genkendes på deres brunligt grå hoved og hals, og mere udprægede pletter.

Sjagger har brune ben. Om vinteren er næbbet orangegult med sort spids, men om sommeren er det mere ensfarvet gult (hannen) eller brunt og gult (hunner og unge fugle). Deres iris er mørkebrun.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page