0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Skovpiber

Anthus trivialis

  • Familie: Pibere og vipstjerter – Motacillidae
  • Udseende: Lille brun fugl med stribede markeringer, ses ofte siddende på en fremstående gren eller trætop. Minder om Engpiber, men har færre markeringer på undersiden og har et robustere næb med en lyserød base. Bagtåens klo er kort og bøjet til at holde sig fast.
  • Størrelse: Længde 14-16 cm, vægt 19-25 g.
  • Rede: På tør jord skjult i bundvækst, lavet af mos og tørret græs, foret med små fjer og små stykker af græs.
  • Formering: Lægger 3-6 æg i maj. Kun hunnen ruger i 12-14 dage. Den flyvefærdige unge bliver i reden i 10-14 dage.
  • Udbredelse: En almindelig ynglefugl i åbent skovområde og skovkanter over hele Finland. Ynglende bestand er anslået til 1-1,7 millioner par. Har været nedadgående de senere år.
  • Træk: Natlig og daglig. Efterårstrækket er i august-september, kommer tilbage april-maj. Overvintrer i det tropiske Afrika.
  • Føde: Hvirvelløse dyr.
  • Kald: et kvidrende “bsrrii” i flugt, sangen minder om den hos Bogfinken.

Skovpiber er lidt større og kraftigere end den lignende Engpiber The har brun ryg (Engpiber har mere grønlig) og lyst rustfarvet bryst. Fjerdragten er stribet over det hele, men disse markeringer er ikke lige tydelige som hos Engpiber eller Rødstrubet Piber. Ved nærsyn er et godt kendetegn den kortere, mere buede klo på deres bagtå. Skovpiber har brunligt luserøde ben, mørkebrune næb (lysere forneden) og mørkebrune iriser.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page