0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jarmo Jutila, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Skovsneppe

Scolopax rusticola

  • Familie: Sneppefugle – Scolopacidae
  • Udseende: Større og rundere end andre ellers lignende snepper. Fjerdragten er rødlig brun med mange tydelige sorte og hvide spraglede markeringer. Parringsdansen (omkring daggry og skumring) bliver udført lavt over trætoppene med lejlighedsvise stive vingeslag og med vingerne holdt nedad.
  • Størrelse: Længde 33-38 cm, vingefang 55-65 cm, vægt 225-370 g.
  • Rede: I lave hulninger på jorden, almindeligvis i læ af en lille busk eller lave grene, foret med blade og mos.
  • Formering: Lægger 4 æg i april-maj. Kun hunnerne ruger i 20-24 dage. Ungerne forlader hurtigt reden for at søge føde selv og lærer at flyve efter 10-35 dage.
  • Udbredelse: Yngler i fugtige skove i det centrale og sydlige Finland, også mere sjældent så langt nord som Oulu og Kainuu. Bliver også sommetider set i det nordligste Finland siden en adskilt bestand har spredt sit område mod nord langs den norske kyst. Den finske ynglende bestand er anslået til 100.000-150.000 par.
  • Træk: Trækker om natten. Flyver sydpå august-november, kommer tilbage marts-april. Ses af og til i Finland om vinteren, men overvintrer hovedsaglig i Vesteuropa og omkring Middelhavet.
  • Føde: Hvirvelløse dyr.
  • Kald: Parringskaldet, som bliver udført under parringsdansen er “orr, orr, orr, pist”:

Skovsneppes fjerdragt er en ret ensartet rødlig brun med mange tydelige sorte og hvide spraglede markeringer. Deres isse og hals har brede sorte sidestillede striber. Deres gump og hale har en jævnere rødlig brun farve med mørke sidestillede striber, son bliver mere grå langs kanten af halen. Vingerne er korte og har rundede spidser. Deres tydeligt lange næb er rødlig brune i farven og bliver mørkere mod spidsen. Skovsnepper har gullige grå ben og mørkebrune iriser i deres øjne.

Skovsneppen er det eneste medlem af sin familie, som er klassificeret som vildt i Finland.

Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page