0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland) . Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Skovspurv

Passer montanus

  • Familie: Spurve – Passeridae
  • Udseende: Mindre og slankere end den lignende Gråspurv. Hanner og hunner har begge chokoladebrune hætter og hvide kinder med en mørk plet.
  • Størrelse: Længde 12,5-14 cm, vægt 22-24 g.
  • Rede: I redekasser eller huller i bygninger, lavet af græs, foret med fjer, hår, tråde osv.
  • Formering: 4-8 æg bliver lagt i april-maj, udruget af begge forældre i 11-14 dage. De flyvefærdige unger bliver i reden i 13-17 dage. Opfostrer ofte to kuld hver sommer.
  • Udbredelse: Har spredt sig gennem de sidste årtier til beboelses og landlige områder rundt omkring Finland. Yngler i dag så langt nord som det sydlig Lapland, og er blevet mere almindelig end Gråspurven i mange områder. Den finske ynglende bestand er anslået til 140.000-200.000 par.
  • Træk: Standfugl, dog kan nogle af de nordligste fugle trække længere sydpå om vinteren. Trækker mest sandsynligt i oktober-november og marts-maj.
  • Føde: Frø, hvirvelløse dyr.
  • Kald: Lige som kaldet hos Gråspurven, men grovere og mere aggressivt.

Skovspurve har mørkebrun hætte, hvide kinder med en mørk plet, en sort strube, og en hvid ring bag om halsen. Ryggen er stribet brun og sort, og bugen er lyst grå. To hvide striber kan anes på vingerne. Til forskel fra Gråspurven, så har begge køn den samme fjerdragt. Skovspurves ben er lyst brune, og deres næb er sorte om sommeren og brunligt sorte med en gullig base om vinteren. Deres iris er mørkebrun.

Skovspurve kan krydsparre sig med Gråspurve og få hybrider, som mere ligner Skovspurve.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page